Kan inte nå servern

Specialistens val – Cecilia Nordström berättar om sina favoriter på Important Spring Sale


Specialistens val Cecilia Nordström


Från en västtibetansk Buddha, 1300-tal, till blåvitt Ming-porslin och en japansk sexfaldig skärm... Bukowskis Asian Sale, en del av Bukowskis Important Spring Sale, 2-4 juni, presenterar ett rikt utbud av konstverk som spänner över historien.


Mitt i denna skattkista väljer Cecilia Håkansson Nordström, Ansvarig specialist asiatisk keramik & konsthantverk, äldre europeisk keramik några av hennes favoriter. Se hennes val nedan.


Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att kontakta oss för frågor! Du kan också maila eller ringa mig om du har några frågor.






När är det visning och auktion?
Visning 27 maj – 1 juni, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppettider: Mån–Fredag 11.00–18.00, Helg 11.00-17.00
Auktion 2 – 4 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Krönt buddha Västra Tibet, 1300-tal


En bronsfigur av en krönt buddha, Tibet, 1300-tal. Sittande i vajrasana på en dubbel lotustron, med höger hand sänkt i varadamudra och vänster vilande i knät. Juvelbehängd och klädd i dhoti med ett ansikte som visar ett fridfullt uttryck med nedåtblickande ögon, leende läppar, långsträckta prydnadsförsädda öronsnippar och vackert kammat hår. Tiara dekorerad med band.


Det är fantastiskt när du går in i ett hem, som det varifrån denna samling kommer. Det är som en tidskapsel och en länk till samlingens guldålder i början av 1900-talet. Henrik Reuterswärds (1881-1964) samling är inspirerad både av hans släkting CR Patrick Reuterswärd (1885-1963) som var posterad som diplomat i Tokyo, Peking och Shanghai 1911-1914) och hans kollega på Mo och Domsjö, den berömda samlaren Carl Kempe (1884-1967).


Till buddhan


Blåvitt porslin


Jag kan bara inte hjälpa, men jag älskar det blå vita porslinet! Denna auktion har vi förmånen att få sälja fantastiska blåvita föremål från flera olika privata samlingar. Det är ett utmärkt tillfälle att studera utvecklingen av dekoration av det blåvita porslinet.
Med tiden behärskade kinesiska keramiker tekniken att bränna den blåvita keramiken allt bättre i syfte att uppnå en jämnare koboltblå ton. Men tonen varierade från en dynasti till en annan. Detta dekorativa element förändrades mycket under århundradena. Ett kännetecken för blåtvitt porslin från 1400-talet var till exempel den så kallade "hopade och staplade effekten", där den koboltblå glasyren koncentrerades i vissa områden, bubblade genom glasyrens yta och vred en djup blå svart. Detta gav av misstag struktur, energi och skuggning till designen och var mycket beundrad på 1700-talet.


Bjud på föremål ur den asiatiska avdelningen


*Vikskärm Japan Edo


Signerad japansk vikskärm i sexdelar från 1800-talet som skildrar hårda samuraier på hästryggen som vadar ut i vattnet mot ett fartyg med soldater. De japanska vikskärmarna sticker ut och passar in i alla interiörer, såväl moderna som klassiska. De är verkligen tidlösa.
Skärmar användes ofta som diplomatiska gåvor. Ämnet för skärmmålningarna kan ofta tolkas som ett meddelande till mottagaren. Inventeringar från 1600-talet beskriver bilder på skärmar som skickats till Korea föreställande japanska krigare - vilket är intressant med tanke på att Japan invaderade sin granne två gånger på 1500-talet.
Japanska skärmar spelade också en viktig roll i Shinto och buddhistiska tempel. Auktionens skärm köptes i Japan 1965 av professor Helge Wulff (1903-1986).


Bjud på vikskärmen



Kontakta våra specialister


Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas
+46 (0)739 40 08 02
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
 Dölj
 Visa mer

Contemporary Art & Design 654

295. Ernst Billgren, "Ren med ljuskrona".
Utropspris
200 000 - 250 000 SEK
Aktuellt bud:
- SEK