Kan inte nå servern

Specialistens val – Lisa Gartz berättar om sina favoriter på Important Spring Sale


Specialistens val Lisa Gartz


Vi har talat med Lisa Gartz, Specialist Skulptur och Äldre måleri, som berättar om utbudet på årets Important Spring Sale inför auktionen den 2-4 juni. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.


Vad kan vi se fram emot gällande säsongens Important Spring Sale?
– Vi kan glädjande presentera en mycket fin internationell avdelning äldre måleri med allt från vackra stilleben, landskap och intressanta allegorier till porträtt och miniatyrer. Bland skulpturerna är vi stolta över att få presentera några av Carl Milles praktfulla verk; Paulus bländas, Skridskoprinsessan och Poseidon för att nämna några. Bland den äldre svenska konsten finns pärlor av von Breda, Åkerström, Ehrenstrahl, Pasch med mera. En personlig favorit är Jens Juels porträtt av Johan Tobias Sergel.


Vad ska man tänka på om man vill börja samla äldre måleri eller skulptur?
– Kom på auktionshusens visningar! Fråga gärna oss som arbetar här om tillgång, kvalitét eller teman i konsten så berättar vi med nöje och du kan få en visning. Om man ska börja samla får du hos oss se ett stort blandat utbud av konst i alla prisklasser där vi har valt ut det bästa. Här får du chansen att se skulpturer och tavlor riktigt nära, att vända och vrida på tillsammans med oss.


Vad är det som gör äldre måleri och skulptur intressant för dig?
– Dels hur upplevelsen av ett konstverk, till exempel en skulptur, förändras med sin placering i rummet. Den kan komma till liv beroende på hur ljus och skugga träffar ytan. När det gäller äldre måleri så har historiens vingslag alltid fängslat mig och konst berättar så mycket om den tid den skapats i. Tavlornas motiv innehåller också så många fascinerande berättelser och levnadsöden. Symbolerna i exempelvis ett stilleben har betydelse och antikens historier är fantasieggande.


Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att kontakta oss för frågor! Du kan också maila eller ringa mig om du har några frågor.


När är det visning och auktion?
Visning 27 maj – 1 juni, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion 2 – 4 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm.



Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen



Gudmar Olovson Skymning


Gudmar Olovsons ömsinta och vackra skulpturer tilltalar människor över hela världen. Flera av hans stora verk tycker jag är så fint placerade, exempelvis i Sverige längs stranden i Falsterbo där fem av hans konstverk står eller i Frankrike där det finns skulpturer av honom bland annat i Bois de Bologne, Château de Cheverny eller på strandpromenaden Cagnes-sur-Mer på franska Rivieran eller i New Jersey i USA. Den fina kompositionen Skymning som vi har med på auktionen är verkligen representativ för hans konstnärskap.


Till skulpturen


Jan de Bray (de Braij) Merkurius och Aglauros


De grekisk-romerska mytologiska berättelserna från antiken har för konstnärer i alla tider varit en sådan källa till motiv, inte minst skalden Ovidius diktverk Metamorfoser. Här har vi ett fint exempel på den holländske konstnären Jan de Bray som hämtat inspiration till sitt verk med Merkurius och Aglauros. Jag uppskattar kompositionen, de dova färgerna och det är alltid extra spännande när konstverk från denna tid är daterade - som i detta fall år 1658!


Till verket


Jens Juel Johan Tobias Sergel


Den stora danske, främst porträtt-, men även landskapsmålaren under 1700-talet var Jens Juel. I detta porträtt har han verkligen fångat sin svenska konstnärskollega, skulptören Johan Tobias Sergel. Blänket i sidenvästen eller i de tidstypiska kanonlockarna är vackert målat men framförallt fascineras jag av den levande blicken.


Till verket


Kontakta våra specialister


Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61