Carl Milles stora internationella genombrott som skulptör var den betydelsefulla utställningen där ett urval av hans konstverk visades på Tate Gallery i London i början av 1927. Utställningen blev direkt en succé och plötsligt var Milles ett hett namn bland den engelska huvudstadens societet. Han kom att bli bekant med bland annat den världsberömda författaren George Bernard Shaw som blev enormt förtjust i Milles verk och deklarerade när han sett utställningen ”That’s the real stuff”. Shaw erbjöd sig att hjälpa Milles på traven genom att gå med i kommittén för Swedenborgsmonumentet som skulle uppföras i London och därigenom skapa ökat intresse.
Uppmärksamheten ledde också till en rad inbjudningar och dörrar som öppnades och snart kom också flertalet beställningar av hans konstverk. En av de förtjusta besökarna var den förmögna Lord Melchett som snart bjöd in konstnären till sitt hem Melchet Court i Hampshire. Lord Melchett, som just höll på att rusta upp sitt gods, lät bland annat beställa två vildsvin till trappan på Melchett Court. Det praktfulla paret vildsvin i brons stod färdiga 1929 och Milles hade låtit sig inspireras av den i Florens berömda fontänskulpturen Il Porcellino från tidigt 1600-tal.
Beställningen kunde knappast ha passat Milles bättre då han dels intresserade sig för att skulptera de stora tunga djuren som björnar, elefanter och vildsvin. Hans konstverk var också ofta inspirerade av de antika sagorna och vildsvinet är ett djur som förekommer i den grekiska sagan. Den vackre Adonis väckte kärleksgudinnan Afrodites intresse vilket ledde till att krigsguden Ares blev svartsjuk och klädde ut sig till ett vildsvin och dödade Adonis.
Lord Melchetts par vildsvin köptes senare av den dåvarande prinsen av Sverige, sedermera kung Gustav VI Adolf och sedan 1937 finns de placerade i slottsparken på Ulriksdal. I ett brev till Milles samma år skrev kronprinsen: De två vildsvinen i brons, som Du gjorde åt lord Melchett kommo ut i marknaden i samband med att Melchet Court såldes. De erbjödos mig och jag har nu förvärvat dem och ställt upp den på Ulriksdal, där de, som jag tycker, ta sig alldeles ypperligt ut.
Betraktar man vildsvinen lite närmare så upptäcker man lekfullt placerade detaljer som den lilla skalbaggen på ena vildsvinets ben benet och en ödla på den andra.
Det aktuella paret har tillhört byggmästaren Olle Engkvist och tidigare varit placerade i parken tillhörande Charlottendal i Gröndal utanför Stockholm.
Den Flygande Hästen var ursprungligen avsedd att ingå i ett planerat monument över Karl XII, vilket en bevarad teckning av Milles hand visar. Konstnären övergav dock snart tanken på ett ryttarmonument och gjorde istället Flygande Hästen till ett fristående verk. Den Flygande Hästen var ett av de allra första exemplen på Milles svävande skulpturer. Konstnären återkom under hela sitt liv till den svävande formen och den är central i Milles konstnärskap. Det fria och från jorden lösgjorda skapar en känsla av självständighet och styrka och kan uppfattas som frihet både fysiskt och intellektuellt. Verner von Heidenstam såg Flygande Hästen i Milles ateljé och skrev till Milles om sina intryck: På långa tider har jag ej sett något så vackert som din häst. Vilja, senor och muskler alltigenom. Jag förstår ej hur du burit dig åt.. Jorden finns ej för den hästen. Den flyger liksom himlakropparna utan vingar.
Utforska skulpturen
Skridskoprinsessan är en fartfylld, livsglad skridskoåkande flicka, armarna är utsträckta och den korta kjolen svänger i en piruett. Carl Milles skapade denna brons år 1949 efter att ha sett en skridskoåkande flicka i Rockefeller Plaza i New York. Han blev så förtjust i hennes rörelser att han försökte fånga dem i brons. Skulpturen har inte mycket gemensamt med Milles tunga teman som Människan och Pegasus eller "Guds hand" som tillkom samtidigt.
Skridskoprinsessan återfinns exempelvis på Millesgården.
Utforska skulpturen
Important Winter Sale
Visning 4 – 9 december, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion 10 – 11 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalogen publiceras online 27 november