Erik Nordström anställdes efter en rekommendation av den svenska ministern Gustav Oscar Wallenberg, sändebudet för Japan och Kina, som Post general i Shanghai vid Royal Chinese General Post Office 1910. Målet var att underlätta dess arbete i hela Kina. Han var placerad i flera av de kinesiska provinserna (han valde ofta de nordliga provinserna på grund av deras likhet med de nordliga delarna av Sverige där han härstammade ifrån) under sina 35 år i posttjänsten.
Gustav Oscar Wallenberg, som blev en nära och kär vän till Erik Nordström, var en stor samlare av kinesisk keramik och introducerade honom till samlingen genom att definiera ålder, kvalitet och arv när de besökte antikbutikerna i Peking. Erik Nordströms samling innehåller en mängd olika föremål av vilka många förvärvades för vardagsbruk, därav slitage på många av föremålen.
Under sin tid i Kina stötte han på och blev vän med många svenskar som både arbetade och levde samt passerade genom Kina vid den tiden, bl a Johan Gunnar Andersson och fru, Sven Hedin, Carl Bonde, Sten Thiel i sällskap med Nils von Dardel och hans dåvarande fiancé Nita Wallenberg, för att nämna några.
Erik Nordström var en flitig idrottsman och gillade alltid en utmaning oavsett om det var jakt, skytte eller tennis. Han gick i pension i Kina 1945 och tillbringade sina sista år i Qingdao innan han återvände till Sverige 1948.
När han lämnade Kina 1948 hade han och hans familj upplevt Qing-dynastins fall, första världskriget och den japanska invasionen och andra världskriget.
Visning: 4 – 9 december, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Mån–fre 11 – 18, Lör–sön 11 – 17
Auktion: 10 – 11 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Asiatiska avdelningen klubbas fredagen den 11 december från kl 10.00