"Vårafton"
Signerad C.L. inom en cirkel. Utförd 1900. Akvarell 61 x 95 cm.
Bankdirektör Jansson (förvärvad direkt av konstnären, Carl Larsson har gjort följande anteckning i hans bevarade kassabok: "Vårafton, akvarell, gårdsplan, Hyttnäs, Kersti och Kicki, se f.t. 1250:- Bankdirektör Jansson"); major Edvard Bille, Stockholm; privat samling.
Liljevalchs Konsthall, Stockholm, "Carl Larsson. Minnesutställning", 1953, kat nr 737.
Ingår i "Larssons", publicerad 1902; Ulwa Neergaard, "Carl Larsson. Signerat med pensel och penna", 1999, upptagen i katalogsupplementet under år 1900, sid 82 som nr 954.
Carl Larssons bedårande skildringar av de egna barnen har vunnit miljoner betraktares hjärtan världen över. Detta gäller i synnerhet de akvareller som är hämtade från familjens sägenomspunna konstnärshem i den lilla byn Sundborn.
1894 började Carl Larsson framställa det dagliga livet i Sundborn i en serie högst personliga akvareller. De publicerades 1899 i boken "Ett hem" och åtföljdes av en text som syftade till en omdaning av heminredningen. Dessa nya och friska bilder av en familjs liv, i vardag såväl som fest, sågs omedelbart som ett koncentrat av ett svenskt ideal och de följdes av många flera, i andra böcker.
En av uppföljarna var boken "Larssons" vilken publicerades 1902. Bokens illustrationer uppehöll sig, vilket titeln låter antyda, främst kring dagliga scener med anknytning till konstnärens familj uppe i Sundborn.
"Vårafton" är en av dessa akvareller vilka fokuserar på det egna hemmets säregna skönhet och avslappnade trivsel.
Carl Larssons levnadstecknare Ulwa Neergaard ger följande beskrivning av motivet i "Carl Larsson. Signerat med pensel och penna", 1999:
"Av denna bild, där Kersti leker på gårdsplanen med hunden Kicki, får man verkligen uppfattning om vilket härligt ställe Lilla Hyttnäs i Sundborn var för en stor familj att bo på. Gården, som sluttar ner mot Sundbornsån, var avgränsad från vattnet med ett lagom högt vitt spjälstaket, så att ännu ej simkunniga barn hejdades från att ramla i vattnet. Med ekan, som låg fastbunden vid den lilla båthamnen, gick det lätt att komma ut till Bullerholmen, som skymtar på andra sidan vattnet. Sittplatser var ordnade dels medelst en enkel bräda på flyttbara bockar, (den bänken står längst ut till vänster i bilden) och dels fanns en grönmålad trädgårdssoffa nere vid strandkanten. Mitt på gården fanns för eftermiddagskaffet en sittgrupp med bord, som Carl Larsson hade låtit bygga upp mellan körsbärsbuskarna för att rädda de stenar, som spisen i köket varit uppbyggd av, men som till Carl Larssons förtvivlan bytts ut mot en ynklig järnspis någon vinter under Carl och Karins frånvaro. Syrenbuskarna till höger skymmer brygghuset, som byggts 1896. Där hade jungfrurna sina rum och där fanns utrymmen för bakning och tvättbestyr".
Föreliggande betagande skildring av dottern Kersti och hunden Kicki har tidigare ställts ut vid endast ett tillfälle
och bjuds nu ut till försäljning efter att ha befunnit sig i en privat samling under en lång rad år.
Carl Larsson räknas som en av de största svenska konstnärerna genom tiderna. Han föddes i Gamla Stan i Stockholm och studerade vid Kungliga Konstakademin åren 1866-76. Efter studierna i Stockholm reste han till Frankrike och bosatte sig i Grèz-sur-Loing, dit också andra konstnärer sökte sig. Där utförde han främst målningar med trädgårdsmotiv. I Frankrike träffade han sin blivande maka Karin Bergöö, som också var konstnär och kom att betyda mycket för hans produktion. Redan under studieåren försörjde han sig som fotoretuschör och som tecknare i pressen. Det var också under studietiden som Larsson lärde känna Anders Zorn och Bruno Liljefors, tillsammans brukar de tre kallas för ABC-konstnärerna. I slutet av 1880-talet fick paret Larsson ”Lilla Hyttnäs" i Sundborn utanför Falun av Karins far och det är där Larssons mest kända akvareller som skildrar hans familj kommer till. Motiven föreställer ofta soliga landskap med badande och metande barn, kräftfiske, måltider i det gröna samt interiörscener. Larsson är bland annat representerad i Nationalmuseum där väggmålningen ”Gustav Vasas intåg i Stockholm” och ”Midvinterblot” fyller trapphallen. Väl representerad främst på Nationalmuseum i Stockholm och på Göteborgs Konstmuseum.
Läs mer