Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Systembolagets Dryckesauktion – december D064
Auktion:
Selected Gifts E1128
Auktion:
John Bauer F567
Auktion:
Restaurang Frantzén – Glas E1133
Auktion:
Sculptures Selected F572
Auktion:
Fashion Winter Edition E1050
Auktion:
Swedish Modern Lighting – Winter Edition E1095
Auktion:
Post-War Design F538
Auktion:
333
1217892

Carl Milles

(Sverige, 1875-1955)
Utropspris
350 000 - 400 000 SEK
31 100 - 35 600 EUR
32 100 - 36 700 USD
Klubbat pris
500 000 SEK
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

För konditionsrapport kontakta specialist
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Carl Milles
(Sverige, 1875-1955)

"Den flygande hästen"

Signerad Carl Milles. Gjutarstämpel G Pettersson Fud. Numrerad 6/12. Koncipierad 1923. Grönpatinerad brons. Höjd 50 cm (inklusive bas i plexiglas 52 cm). Längd 88 cm.

Litteratur

Erik Näslund, "Carl Milles - en biografi", 1991, motivet omnämnt s. 164-166 samt jfr ett annat exemplar avbildat s. 165.
Henrik Cornell, "Carl Milles - hans verk", SAK, 1963, motivet omnämnt s. 41 samt jfr ett annat exemplar i marmor (som tillhör Nationalmuseum) avbildat s. 42.
M.P. Verneuil, "Carl Milles, sculpteur Suédois", 1929, volym I, jfr ett annat exemplar avbildat pl. 35 (här kallad "Cheval au galop").

Övrig information

Den Flygande Hästen var ursprungligen avsedd att ingå i ett planerat monument över Karl XII, vilket en bevarad teckning av Milles hand visar. Konstnären övergav dock snart tanken på ett ryttarmonument och gjorde istället Flygande Hästen till ett fristående verk. Den Flygande Hästen var ett av de allra första exemplen på Milles svävande skulpturer. Konstnären återkom under hela sitt liv till den svävande formen och den är central i Milles konstnärskap. Det fria och från jorden lösgjorda skapar en känsla av självständighet och styrka och kan uppfattas som frihet både fysiskt och intellektuellt. Verner von Heidenstam såg Flygande Hästen i Milles ateljé och skrev till Milles om sina intryck: "På långa tider har jag ej sett något så vackert som din häst. Vilja, senor och muskler alltigenom. Jag förstår ej hur du burit dig åt.. Jorden finns ej för den hästen. Den flyger liksom himlakropparna utan vingar.".

Konstnär

Carl Milles var en svensk skulptör född i Lägga. Han studerade på Tekniska skolan i Stockholm, på Ecole des Beaux-Arts i Paris för Auguste Rodin samt på studieresor till Tyskland, Nederländerna och Belgien. I Paris kom han att stanna i många år och försörjde sig som ornamentsnidare. Han studerade djuren i Jardin des Plantes (den zoologiska trädgården) och tog starka intryck av Auguste Rodin. Milles slog igenom med ett monument över Sten Sture i Uppsala. Han ställde ut på världsutställningen år 1900 och har senare tillägnats en separatutställning på Tate Gallery i London. Milles var professor i modellering vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Välkända skulpturer på offentliga platser signerade Carl Milles är ”Gustav Vasa”-statyn på Nordiska Museet, ”Orfeusgruppen” utanför konserthuset i Stockholm och ”Poseidonfontänen” i Göteborg. Hans skulpturer är arkaiska i sitt uttryck och ofta utförda i brons eller gips. Som lärare vid Cranbrook Academy utanför Detroit i USA fick han möjlighet att utföra skulpturer åt amerikanska beställare. Regelbundet återvände Carl Milles och hustrun Olga till sitt hem Millesgården på Lidingö, som de skänkte till svenska folket.

Läs mer