Lars Wetterlings intresse för konst väcktes redan i skolåldern när han hälsade på hos en granne som hade ett hem fyllt med konst och vackra möbler. Han minns särskilt en målning som hängde där som grep tag i honom utan att han kunde förklara varför. Denna upplevelse öppnade en dörr för honom in i konstens värld.
Tillsammans med sin fru Margareta blev han under tidigt 1960-tal medlem i Konstmuseets vänner och kom där att få en betydande roll med sitt kunnande och sina kontakter. I nära samarbete med museicheferna Gösta Lilja och Bo Sylvan medverkade Lars till flera viktiga inköp av verk av betydande svenska konstnärer.
Konstmuseets vänner var en aktiv förening som arrangerade konstvisningar, föreläsningar och konstutflykter. Så småningom bildades en undergrupp under namnet Konstklubben där Lars var ordförande och var den som hade kontakt med olika konstnärer för inköp av konstverk både till medlemmarna och till museet. Lars roll kom att bli som en ambassadör för modern svensk konst.
När Lars vän och kollega Nils-Åke Nordh tillsammans med tre vänner bildade Linköpings Grafiska Sällskap i slutet av 1960-talet engagerades Lars som ordförande under flera år. Syftet med föreningen var att utan mellanhänder förvärva konst direkt av konstnärerna. Sällskapet beslutade bland annat att Nationalmuseum, Moderna museet och Norrköpings konstmuseum skulle erhålla ett exempel av varje medlemsblad som gåva. Även i denna förening var Lars aktiv när det gällde konstinköpen och blev nära vän med många av konstnärerna han träffade som till exempel Lena Cronqvist och Karin Mamma Andersson. Han vad också intresserad av olika konstnärliga uttryck och tekniker. Av paret Bertil och Ulrika Vallien lärde han sig mycket om glastillverkning och glasets olika tekniker och möjligheter.
Det egna hemmet fylldes också så småningom med konst. Det absoluta kriteriet har genomgående varit att bara köpa verk som har berört på ett personligt plan, som på något sätt har påmint om känslan när han som liten upplevde målningen i grannens hem. Lars Wetterlings samling sträcker sig från efterkrigskonsten fram till idag, alltifrån abstrakta expressionister som Evert Lundquist fram till samtida verk av Karin Mamma Andersson.
Kärleken till och nyfikenheten på konsten lever fortfarande kvar. Vid ett samtal alldeles nyligen med Lars talar han om hur han nu intresserar sig för den svartvita grafiken och skulpturen och hur dess uttryck skiljer sig från måleriets. Denna nyfikenhet och känsla för när konsten bränner till och berör genomsyrar hela hans omfattande samling.
Lars Wetterlings samling kommer att säljas på Bukowskis under hösten 2022