Ny säsong – Nya höjdpunkter: Vacker samling verk av Tove Jansson
› Tove Jansson i sin ateljé, 1956. Foto: Reino Loppinen
Tove Jansson
– Berättelser genom bildkonsten
Under de senaste åren har Bukowskis sålt ett flertal verk av Tove Jansson för världsrekordpris och toppnoteringar. Vi presenterar nu en samling utsökta verk av konstnären i höstens Finnish Modern Art.
Övergången mellan 1930- och 1940-talet var en tid då Tove Jansson hittade sin plats och blev självständig som konstnär. År 1938 gjorde hon sin första studieresa till Paris och Bretagne, skaffade sig en egen ateljé och deltog i de första utställningarna. Hon flyttade från sina föräldrar 1941 och höll sin första separatutställning 1943.
Kring decennieskiftet bröt Vinterkriget ut, vilket kastade en skugga över Toves liv både som konstnär och privatperson. Det var svårt att få tag på konstnärsmaterial, vänner skickades till fronten och stämningen präglades av en allmän osäkerhet. Trots oroligheterna, var krigstiden en produktiv tid för Tove och hennes verk sålde bra. Den berättande rösten och skönhet är en del av hörnstenarna i Tove Janssons produktion och enligt Erik Kruskopf gav Jansson en idyllisk, rentav harmonisk bild av livet under de tunga krigsåren i sin konst, i vilken det knappt finns några direkta referenser till kriget. Det är med andra ord föga förvånande att verken tilltalade den samtida betraktaren då de gav en motvikt till och flykt från krigets vardag.
I början av 1950-talet gjorde den abstrakta konsten obevekligen intåg, om än inte helt friktionsfritt, även på det finländska konstfältet. En del av konstnärsgardet närmade sig det abstrakta med hjälp av konkretismens ideal, medan en del vände sig till den informella konstens ideal. I Tove Janssons konst återfinns det tydliga drag av den informella konstens ideal i början av 1960-talet, men övergången mot användningen av dem går att se redan i 1950-talets föreställande verk. Elementen i verken blev enklare, tydligare och detaljerna stod inte längre i fokus på samma sätt som i produktionen under 1930- och 1940-talen.
Erik Kruskopf berättar att Sigrid Schauman konstaterade i slutet av en av sina recensioner om Tove Janssons konst att: ”hon kan sin sak och bör vara redo för ett nytt mål. Måhända ligger det rena måleriet för henne”, och syftade med detta på Janssons övergång till den abstrakta och nonfigurativa konsten.
Tove Jansson är en konstnär som inte bara kunde gestalta berättelser genom bildkonsten, utan även i skrift, och hon hade förmågan att föra samma dessa två. Hennes konstverk är inte bara en skildring av det hon upplevt utan även berättelser där intryck och händelser vävts samman till en fulländad helhet.
Samlingen säljs på auktionen Finnish Modern Art 2 – 11 september.