> Väggmålning av Fernand Léger i Nelson Rockefellers våning, New York
Väggmålningar och inredningsprojekt
Under slutet av 1930-talet arbetade Léger mycket med stora internationella designprojekt med väggutsmyckningar och hans målningar från denna period har ofta en sval karaktär som är sprungna ur dessa monumentalverk.
1937 får han flera stora uppdrag, scendekorationer för Parisoperan såväl som utsmyckningar för den fackliga kongressen på Vélodrome d'Hiver och Transport des Forces för Palais de Découverte. Han arbetade med dessa stora arbeten fram till 1938 då han anlitades för att utföra väggmålningar till Nelson Rockefellers våning i New York där han bland annat dekorerade trapphallen och den öppna spisen.
Arbetet med dessa monumentala inredningsprojekt kom att avspegla sig i Légers motiv och kompositioner i verk från denna tid vilket är tydligt även i auktionens verk, "L'Étoile de mer".
”Légers önskan var att hans konst skulle vara modern men också tillgänglig, utan något dunkelt budskap.”
Léger hämtade ofta inspiration från naturen och komponerade motiv med exempelvis fjärilar, blommor eller sjöväxter.
I "L'Étoile de mer" är de dominerande formerna målade i starka, oblandade färger i rött, blått och gult, på vissa ställen avgränsade med en skarp, svart kontur mot en grön och grå bakgrund.
Snarare än att avbilda naturen var Léger intresserad av att utforska färgens språk till det yttersta och dess renaste form genom att reducera dess vokabulär till endast färg och form.
Modern och tillgänglig konst
Stilleben är ett återkommande motiv med traditioner långt tillbaka i konsthistorien men Léger värjer sig mot detta sätt att avbilda föremål utan går utan tillför i sin komposition nya, högst personliga dimensioner och uttryck till ett klassiskt motiv.
Légers önskan var att hans konst skulle vara modern men också tillgänglig, utan något dunkelt budskap. "L'Étoile de mer" har just denna starka och omedelbarhet som han eftersträvade.
Källa för återhämtning
Konst skulle inte vara något som innebar en kamp för att förstå, tvärtom skulle det vara en källa för återhämtning efter vardagens olika prövningar.
Léger menade att hans målningar skulle skapa ett lugn hos betraktaren som därmed gavs möjlighet att på ett positivt sätt utveckla en känslighet och förmåga att beundra ett konstverk utan att behöva ställa negativa frågor som ”vad föreställer det” och ”vad betyder det”?
Verket säljs på Modern Art + Design 17 – 18 maj
Visning 12 – 16 maj, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion Live 17–18 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm.