Modehusets Louis Vuittons signaturmönster med gyllene monogram är synonymt med det sofistikerade resandet och parisisk elegans. År 1854 etablerade Louis Vuitton sin atelje i Paris på Rue Neuve des Capucines. Detta var under en tid då oceanångare och tåg var vanliga fortskaffningsmedel. Resandet – likväl som Louis Vuittons företag – kom att blomstra. LV koffertar var inte enbart en statussymbol utan även ett praktiskt inköp; väskorna var vattentäta för att förhindra skador på deras innehåll.
Först år 1896 kom det första LV mönstret att pryda resväskorna. Det sammankopplade L:et med V:et i ett upprepande mönster som formgavs av Louis Vuittons son, Georges Vuitton, år 1896 för att marknadsföra deras blivande varumärke. 120 år senare är monogrammet ett av de mest igenkännliga i hela världen.
År 1998 lanserade Louis Vuitton monogramlinjen Vernis. På franska betyder betyder ’Vernis’ lack vilket är precis vad väskornas läder avger för effekt; ett skinande och glittrande utseende. Väskor med Vernis har monogrammet präglat i lädret som liknar lackat skinn.
Epi lädret introducerades år 1985 som modehusets första permanenta linje för lädervaror och sedan dess har Epi varit älskat för sin hållbarhet och sina färgsprakande nyanser. Epi-linjens berömda tredimensionella mönster är infärgat och sammanpressat för att få till dess vågiga karaktär. Lädret målas även med ett matchande täckande lager som garanterar att lädret blir motståndskraftigt mot vatten och nötning. Anledningen till att Epi väskorna är så populära, i synnerhet på auktion och secondhand marknaden, beror på att de kräver lite omsorg och ser så gott som ny ut år efter år.
Mönstret Damier skapades före det populära LV monogrammet. Vuitton var influerad av randiga sjömanströjor och ville ta sin design ännu längre. År 1888 skapade Vuitton Damier Canvas mönstret vilket bar en logga där det stod "marque L. Vuitton déposée”, vilket kan översättas till "L. Vuitton registered trademark”. 1998 var det ett hundra år sedan mönstret lanserade vilket ledde till att Louis Vuitton återlanserade originalet. Bokstavligen kan ”Damier” översättas från franskan till svenskans ”schackbräda”.