För nya samlare som vill börja samla på samtida kost, vilket verk skulle kunna vara en bra start bland auktionsutbudet?
Om du vill börja samla samtidskonst är det en god start att börja med en auktionsvisning som denna. Här får du en bra överblick av olika uttryck och tidsepoker från 1960-talet fram till idag, och du kan oftast hyfsat snabbt bilda dig en uppfattning om vad som tilltalar dig. Det finns olika riktningar att välja, en är att köpa konst från en yngre konstnär och sedan hoppas på en eventuell prisstegring, en annan kan vara att köpa lite mindre dyra verk av väl etablerade konstnärer.
Om du vill satsa på en yngre skicklig konstnär finns det många verk att välja mellan i auktionen, men jag skulle rekommendera svenska Jim Thorells målning ”Marsian Trap” med utrop 30 000 – 40 000 SEK. Vill du istället satsa på en mer etablerad konstnär, skulle jag rekommendera Yoko Onos skulptur ”Apple” som gjorts i en upplaga om 9, med utrop 30 000 – 40 000 SEK. Målningen ”Nattlandskap” och skulpturen ”Uccellino malato” av Marie-Louise Ekman är också prisvärda.
Vilket verk ska man satsa lite extra på om man är en mer etablerade samlare?
För en väl etablerad samlare skulle jag rekommendera Richard Princes ”Untitled (joke)”, då det är en världskänd konstnär vars slutpriser på målningar konstant stiger. I en annan prisklass skulle jag föreslå någon av Lena Cronqvists fantastiska bronsskulpturer.
Vad kan vi förvänta oss av Bukowskis Contemporary Art & Design visning?
Visningen bjuder denna gång på riktigt bra internationell samtidskonst, vilket är jättekul! För att nämna några internationella tungviktare; Jim Dine, Richard Prince, Andy Warhol, Keith Haring, Christo, Petra Cortright och Oscar Murillo bland många fler. Vi har också en mycket fin samling verk av Ola Billgren!
Louise Wredes tre höjdpunkter från visningen
Petra Cortright ”NortoMotebookCommander(hehosting_Excelbeispiele-parties)).axd"
Petra Cortright har kallats för 2000-talets Monet, vilket väl beskriver konstnärens digitala landskapsmålningar. Cortright blev känd 2007 då hon publicerade självporträtterande videofilmer på YouTube filmade med sin webkamera. Hennes konstnärskap sträcker sig idag även till storskaligt måleri som hon har skapar i Photoshop. Bilderna i hennes målningar är omarbetade i många hundratals lager, och ursprungsfilen kallar hon ”mother file”. Den färdiga målningen trycks sedan på fin linneduk, aluminium, papper eller silke. Verktitlarna reflekterar filnamn och olika filtyper, likväl som vanliga söknamn på internet.
Barbro Östlihn ”20 Fulton Street”
Barbro Östlihn målade denna målning till sin separatutställning i New York på Tibor de Nagy Gallery 1968. Samtliga målningar i utställningen var just husfasader från Manhattan. Under denna period var det många hus som revs för att ge plats åt höghusen. Då Östlihn promenerade runt i staden med sin kamera kom hon att dokumentera en storstad i förvandling genom sina stiliserade målningar av husfasader.
Oscar Murillo ”Untitled”
Oscar Murillos storskaliga målningar framställs i en anda av performance, rörelse och kaos, samtidigt som konstnären har full kontroll över komposition och uttryck. Hans verk relaterar ofta, på ett eller annat sätt, till hans eget liv. Storstaden London, där han lever och verkar, och Colombia där han föddes 1986. Målningarna utförs på grova hopsydda dukar där färgen kombineras med textfragment samt smuts och damm från ateljén.
CONTEMPORARY ART & DESIGN Läs mer om auktionen här >
Visning: 4–8 april på Berzelii Park i Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion: 9 april. Start kl 15. Bukowskis, Arsenalsgatan 2 i Stockholm