Akseli Gallen-Kallela är speciellt känd för sina Kalevala-motiv, men i hans repertoar fanns även plats för flera olika stilar och han utvecklade sin konst under hela sin karriär. Redan som barn drömde han om att få resa till Afrika och år 1909 fick han äntligen chansen att förvekliga sin dröm.
Under åren 1909-1911 bodde familjen Gallen-Kallela i den Storbritanniska kolonin Kenya, nära huvudstaden Nairobi. Afrika blev en kär plats för hela familjen, ”Det blev ett jordiskt paradis för oss alla”, berättade Kirsi Gallen-Kallela i ett radioprogram år 1955. ”Det gick för mig som för så många andra resenärer som verkligen tar sig för att lära känna Afrika, jag blev fängslad av platsen”, berättar Akseli Gallen-Kallela i sin Afrika-bok som publicerades postumt år 1931.
Afrikas natur och kultur påverkade tydligt Gallen-Kallelas stil som förändrades avsevärt under resan. Färgskalan förnyades, färgerna blev starkare och intensivare och han prövade även på den nya stilen expressionism. Gallen-Kallela gjorde även flera safarin, ensam, med sin familj och med sin son. Familjen hade flera betjänter från den lokala befolkningen och i motsats till den tidens normer såg de kikuyuerna och masaaierna som människor och som individer. Gallen-Kallela avbildade dem i porträtt, kallade dem ”naturbarn” och ansåg att deras estetiska sinne vara väldigt välutvecklat.
Målningarna i den aktuella auktionen, ”Likfölje” och ”Lurande maasai” deltog i Biennalen i Venedig år 1914, men efter att första världskriget bröt ut kunde målningarna inte transporteras tillbaka till Finland efter utställningen. Då erbjöd sig en amerikan att ta med sig tavlorna till San Fransisco för en utställning där. Till samma utställning fördes även flera andra av Gallen-Kallelas verk, flera av dem personligt betydelsefulla för konstnären. Utställaren sålde sedan målningarna under utställningen, men Gallen-Kallela, som vid det här laget hade återvänt till Finland, fick aldrig återse varken tavlorna eller pengarna de såldes för. Tavlorna kommer till den aktuella auktionen från den familjen som köpte dem från utställningen. Verken har nu äntligen återvänt till Finland, så som även Akseli Gallen-Kallela med familj år 1911. ”Sinnet saknade de välbekanta stjärnorna på den Nordiska himlen. När min blick sänktes mot den mörka marken, visste jag: rakt genom jorden, på andra sidan, finns ett litet, olyckligt och för evigt kärt land som mitt hjärta inte kan låta bli att längta till.” (Akseli Gallen-Kallela, Afrika-boken, 1931)
ART & ANTIQUES HELSINKI
Visning 6-11 december
Vardagar kl 11-18, lö - sö samt självständighetsdagen 6 december kl 11-16
Stora Robertsgatan 12, Helsingfors