Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Helsinki Winter Sale F504
Auktion:
Selected Gifts E1128
Auktion:
Curated Timepieces – november F529
Auktion:
Josef Frank med vänner – Winter Edition F534
Auktion:
Jerns Vapensamling E1122
Auktion:
En svensk privatsamling F578
Auktion:
The Beautiful Line F593
Auktion:
Design Jewellery Online E1100
Auktion:
531
1519736

Gösta Adrian-Nilsson

(Sverige, 1884-1965)
Utropspris
500 000 - 600 000 SEK
44 200 - 53 100 EUR
45 200 - 54 300 USD
Klubbat pris
Återrop
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.

För konditionsrapport kontakta specialist
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Gösta Adrian-Nilsson
(Sverige, 1884-1965)

Hamnmotiv med båtar

Signerad GAN. Utförd på 1910-talet. Duk uppfäst på pannå, 30 x 23,5 cm.

Proveniens

Stockholms Auktionsverk, Moderna kvalitén, 30 oktober, 2008, kat. nr. 594.

Övrig information

När Gösta Adrian-Nilsson som 14-15-åring såg Marcus Larssons målning "Hav i månsken med fyr och brinnande ångbåt" på Akademiska Föreningen i Lund blev det stark upplevelse för honom, som senare kom att påverka hans eget skapande. ”Fyrens gnista försvann bland andra gnistor och där fanns ingen annan räddning för den brinnande båten än att krossas mot klipporna. /…/ Men ingen tavla i världen har GRIPIT mig så som den, som grep trettonåringen i en andlös stund, då rummets gränser utplånades och gossen själv blev en låga i flammorna från den brinnande ångbåten i Marcus Larsons målning.” (GAN i Stockholms-Tidningens söndagsbilaga 19/12 1948)

Under andra hälften av 1910-talet når GANs kalejdoskopiska kubofuturism sin kulmen och hans legendariska utställning "Sjömanskompositioner" samma år på Gummesons konstgalleri är en milstolpe i den moderna konsthistorien.

GAN fascinerades av det marina, både av sjömännen men han hade också en förhoppning om att som fripassagerare få följa med ombord på en båt till Sydamerika eller Söderhavet - bort från den europeiska civilisationen.GAN skriver i sina dagboksanteckningar i september 1917 att han förvärvade ett modellskepp vid namn "Elin", som kom att pryda GAN:s ateljé vid Kungsbroplan fram till dess att han flyttade från Stockholm i slutet av maj 1919.

I auktionens målning har GAN sammanfört olika element från den pulserande hamnen i staden: en segelbåt gungar på vågorna med hissade segel, röken från en ångbåt stiger i cirkelformer upp mot skyn, i bakgrunden bildar stadens höghus en fond. Diagonalerna skär kors och tvärs genom hela kompositionen och hotar att spränga ramarna. En symbolik för hur GAN i sitt konstnärskap tänjde på alla gränser och banade vägen för något helt nytt. De tre primärfärgerna rött, blått och gult träder dramatiskt fram mot de mer dämpade grå tonerna och bidrar ytterligare med att fylla målningen med en sprakande energi.

Konstnär

Gösta Adrian-Nilsson är främst känd som bildkonstnär, en pionjär inom Svensk modernism. Han studerade vid Tekniske Selskabs Skole i Köpenhamn och sedan för Johan Rohde vid Zahrtmanns skole i Köpenhamn. Som avantgardist sökte han ständigt nya intryck. I Berlin hos kretsen kring den radikala tidskriften Der Sturm, genom Kandinsky och Franz Marc. I Paris genom Fernand Legér och konstnärer i hans krets. GAN var en eklekticist i dess positiva bemärkelse. Han tog 1900-talets konststilar och skapade sitt eget uttryck. Symbolism, kubism, futurism, expressionism, konstruktivism och teosofi rymdes i hans mentala palett. Han hade en skarp blick för det manliga och hans måleri vitaliserades gärna av den modern teknologins energi, sprakande erotik och tyranners eko. Ingen svensk modern konstnär uppvisar en sådan säregen stil.

Läs mer