Vinterlandskap med snötyngd tall.
Signerad G Fjaestad och daterad Vermland 20-21. Duk 134 x 174 cm
Åmells konsthandel, 1980-tal.
Gustav Fjæstad var en mycket mångsidig konstnär. Som bildkonstnär är han mest känd för sina vinterlandskap, men han målade vid alla årstider. Vid sidan om sitt stafflimåleri designade han möbler och förlagor till textila arbeten, vilka senare vävdes till gobelänger av hans systrar. Till dem som särskilt uppskattade Fjæstads konsthantverk hörde bankiren och konstmecenaten Ernest Thiel. Han beställde en hel möbelgrupp och flera vävnader till sin privata villa på Djurgården i Stockholm, idag Thielska galleriet, där de fortfarande finns att beskåda.
Fjæstad hade även viss erfarenhet av offentliga beställningsuppdrag sedan han i sin ungdom assisterat Bruno Liljefors i hans arbete med det stora dioramat i Biologiska museet i Stockholm.
Under 1890-talet tillhörde Fjæstad för en tid Konstnärsförbundet och han deltog gärna i deras utställningar. Hans bidrag var då vanligen präglade av tidens nationalromantiska ideal: starkt stiliserade vinterlandskap skildrade i stämningsfullt skymningsljus. Efter att Fjæstad flyttat permanent till Värmland, där han blev den ledande gestalten i konstnärskolonin vid sjön Racken, begränsades hans möjligheter att engagera sig i förbundet, men han uppmuntrade sina kolonikamrater, bland andra Björn Ahlgrensson, Bror Lindh och Fritz Lindström, att skriva in sig vid Konstnärsförbundets skola. Även Maja Hallén, hans hustru, hade en tid varit elev i skolan.
Studerade för Bruno Liljefors och Carl Larsson. Han blir den framstående tolkaren av det svenska vinterlandskapet, ofta med gnistrande iskristaller och porlande vatten vid iskanten, ibland belyst av den nedgående solen, ibland i en skala av grått, lila och vitt. Han ritade även förlagor till vävda tapeter, möbler och konstsmide.
Representerad på de stora svenska museerna samt i Wien och Chicago.