Kan inte nå servern
481
1190920

Bruno Liljefors

(Sverige, 1860-1939)
Utropspris
1 500 000 - 2 000 000 SEK
134 000 - 179 000 EUR
135 000 - 180 000 USD
Klubbat pris
1 300 000 SEK
Köpinformation
Bruno Liljefors
(Sverige, 1860-1939)

"Solnedgång vid havsbandet"

Signerad Bruno Liljefors och daterad -94. Olja på duk 40 x 100 cm.

Införselmoms

Införselmoms (12%) tillkommer på klubbat pris. För ytterligare information vänligen kontakta kundservice, alternativt +46 8-614 08 00.

Proveniens

Nordén Auktioner, Stockholm, auktion 12, 23 mars 1994, kat nr 38; J.E. Saffra Collection (förvärvad på ovanstående auktion).

Litteratur

Allan Ellenius, "Bruno Liljefors. Naturen som livsrum", 1996, omnämnd samt avbildad i färg, sid 131.

Övrig information

Bruno Liljefors sublima panorama leder tankarna till August Strindbergs litterära skildring av sommarnatten i den svenska skärgården vid slutet av 1880-talet: "En sommarnatt ute i havsbandet är något av det mest hänförande man kan uppleva. Solen har ju gått ner och man ser jordsegmentets blygrå rundskugga på östra himlavalvet, begränsat ovantill av en rosaröd rand, övergående i violett och gult, att slutligen mötas med luftens stålblå, kalla skynke, i vilket man bokstavligen ser mörkret falla som ett fint askregn" ('Blomstermålningar och djurstycken. Prosa-bitar från 1880-talet' ur "Samlade skrifter af August Strindberg", No. 22, 1914).

Strindbergs beskrivning korresponderar väl mot ett antal enastående målningar av Liljefors vilka utfördes år 1894. Professorn i konstvetenskap Allan Ellenius skriver: "Den färgstarka havsvision som blev resultatet av Liljefors minnen av upplevelserna ute vid havet förbryllade samtida betraktare. För konstnärerna bör den ha tett sig mindre överraskande. I Köpenhamn hade vid början av 1890-talet visats en betydande samling verk av Gauguin och van Gogh; bland dem som reagerade positivt och även i ord uttalade sin entusiasm var prins Eugen, och hans svar blev 'Det gamla slottet' (1893) där han renodlade färgen och dessutom tillade en symbolisk innebörd. Den djärva färgskalan fanns hos Liljefors förebådad i en tidigare bild, 'Sommarnatt i skärgården' (1894), uppenbarligen tillkommen på Östra Lagnö och utförd i den nya impressionistiska tekniken. Målaren beskriver den själv som 'gult och rödt vatten och himmel och krusningar och svarta holmar' " ("Bruno Liljefors. Naturen som livsrum", 1996).

Möjligtvis utgör föreliggande oljemålning ett led i en kedja som ledde fram till den monumentala "Morgonstämning vid havet" (olja på duk, 119 x 209 cm, 1896, Thielska Galleriet, Stockholm) där Liljefors går vidare och prövar en delvis pointilistisk teknik, som effektivt förstärker färgernas lyskraft.

Ellenius beskriver, avslutningsvis, "Solnedgång vid havsbandet" enligt följande i sin bok från 1996:

"Med sin vibrerande och närmast akvarellartade penselteknik är bilden en studie i koloristisk lyskraft som redan innesluter himmelskupan i 'Morgonstämning vid havet' från 1896. Fågelkullen är reducerad till en bisak i det vida vattenpanoramat. Målningen påminner om den intensiva sommaren i skärgården 1894, då Liljefors naturupplevelse på ett avgörande sätt berikades och hans intresse öppnades för färgen och dess möjligheter".

Konstnär

Bruno Liljefors är den svenske konstnären som förknippas med natur- och djurmotiv, särskilt i dramatiska situationer. Liljefors konstnärliga bana startade med studier vid Konstakademin 1879, och fortsatte 1882 i Düsseldorf där studierna kretsade kring djurmåleri. Därefter gick resan vidare till Venedig, Rom, Neapel, Paris och Grez. Väl återkommen till Sverige började han teckna och måla djur, särskilt katter och småfåglar i litet formatet, från början i intimt samspel med naturen. Han övergick sedan till bredare skildringar av vilda djur och natur, av havsutsikter med sjöfågel och av dramatiska scener med kamp mellan rovfåglar och olika villebråd.
Liljefors betraktas som vårt lands främste djurmålare med en mycket stor produktion, men han var även verksam som skulptör och en ivrig jägare. Liljefors skildrade, i motsats till det samtida "idylliska" djurmåleriet, djurens vardag med fokus på rörelse, anatomi och deras anpassning till landskapet. Det är här som storheten i hans måleri ligger, i förmågan att med stor skärpa visa djuren i dess rätta miljö. Detta har han ibland uppnått genom jakt och observation av levande, men i vissa fall också döda djur. Kända konstverk är målningarna "Rävfamilj" (1886) och "Havsörnar" (1897), samt skulpturen "Lek" (1930) vid Stockholms Stadion. Han utförde även fondmålningarna till det konstgjorda landskapet vid Biologiska Museet i Stockholm invigt 1893. En mer okänd sida av Bruno Liljefors är hans karriär som varietéartist och elitgymnast med barr som specialitet. Liljefors är främst representerad på Nationalmuseum, Waldemarsudde och Thielska galleriet i Stockholm.

Läs mer