Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Barbie and friends E1136
Auktion:
Chinese Works of Art F512
Auktion:
Curated Timepieces – december F530
Auktion:
En formgivares värld E1138
Auktion:
Internationella modernister F601
Auktion:
Milić od Mačve 7 paintings F592
Auktion:
Helsinki Design Sale F612
Auktion:
Helsinki Spring Sale F613
Auktion:
Liveauktioner
Contemporary Art & Design 662
Auktion: 15−16 april 2025
Important Timepieces 663
Auktion: 15 april 2025
Modern Art & Design 664
Auktion: 20−21 maj 2025
Important Spring Sale 665
Auktion: 11−13 juni 2025

Leif Ericson - Ur konsten kommer livsglädjen


BUKOWSKIS – DÄR SAMLINGARNA SÄLJS

LEIF ERICSON


”Det är som ett äventyr att låta bilden växa fram på den vita duken, att med ett ritkol teckna upp motivet och därefter låta bilden bli ett spelrum för färg, rytm och fantasi. Varje gång en lika spännande upplevelse.” – Leif Ericson

Leif Ericson föddes 1927 i Mölndal. Pappan var tjänsteman på Papyrus pappersbruk och tog ofta med sig papper hem till sonen som tidigt började teckna och måla.

Under studierna på Slöjdföreningens skola i Göteborg, 1946–49, såg han Endre Nemes stora utställning på Göteborgs Konsthall 1948. Utställningen gjorde ett djupt intryck på honom och bidrog till att han sökte sig till Valands konstskola där Nemes var professor.

Studietiden på Valand, 1950–55, blev en avgörande tid för Ericsons fortsatta skapande. I konstnärskollektivet kallat ”Kåken” uppstod spontana tradjazz-jam med Leif Ericson på trummor och där bildades ”Landala Original Red Hot Stompers”. Samma krets grundade det konstnärsdrivna Galleri 54, som än idag drivs av nya generationer.

Ericson genomförde även studieresor till bland annat England, Nederländerna, Belgien och Frankrike. Resorna i Europa blev en viktig inspirationskälla, han stötte på färgsprakande och fantasifulla karnevalståg i den medeltida staden Binche i Belgien, besökte magiska dockteaterföreställningar i Tjeckien och njöt av jazz; alla dessa intryck samlades och bearbetades senare i ateljén.

› "London in June". Utropspris 12 000 SEK.


Leif Ericson har haft ett trettiotal separatutställningar sedan debuten på Konsthallen i Göteborg 1960, bland annat på Konstnärshuset, Galerie Blanche, Grafiska Sällskapet och Candyland i Stockholm, Olle Olsson-huset i Solna, Galleri 54, Göteborgs Konstförening och Galleri Aveny i Göteborg, museerna i Luleå och Eskilstuna, Galerie Gammelstrand i Köpenhamn och Fredrikshamns konstmuseum. Tillsammans med andra Nemes-elever har Leif Ericson deltagit i samlings- och vandringsutställningar som visats i såväl Sverige som Italien, Skottland, Norge, Tyskland och Holland.

De offentliga uppdragen har blivit många genom åren med det första uppdraget för Nya Ullevi i Göteborg 1960 - en stucco-lustromålning kallad "Skilda banor", utförd tillsammans med Domenico Inganni. Uppdragen har gällt skolor, universitet, lasarett, vårdcentraler, kulturhus och andra offentliga byggnader.

› ”Tio från Nya Valand” 1954. Foto: Ulf Thorén.


FRÅN MÖLNDAL TILL MILANO

En blå kråka med nottecken som svävar fritt i ett oändligt universum för stråken med spefull näbb och genomskådande blick längs den röda fiolens strängar. För Leif Ericson var det självklart att konsten var en viktig del av samhället och skulle synas. Ordentligt. Så också kråkan i monumentalformat som målades för vårdcentralen i Svärdsjö. Konsten var en omistlig del i gestaltningen av den offentliga miljön, oavsett om det handlade om fritt hängande verk i skoltak, lunchmatsalar, sjukhus eller fresker och kakelplattor i anslutning till universitet, badhus och idrottsanläggningar.

Jazztoner och trumvirvlar från trånga karnevalgränder i vallonska Binche och andra resor genomsyrar Leif Ericsons målningar. Själv var han tidigt en drivande trummis i The Original Landala Red Hot Stompers och en hängiven steppare tillsammans med marionettdockan Blue Monday. Duons talrika framträdanden var hett åstundade, inte minst vid utomhusfesterna i Dalarna och sommarateljén vid Solhäll.

Solhäll och ateljén hemma i Enskede var viktiga nav i Leifs skapande. Där fanns skissblock och dagböcker, reseanteckningar, pappersdockor som rörde sig i vinddragen, masker i olika färgkaskader som växlade uttryck allteftersom ljuset strömmade in. Intryck samlades och bearbetades och tecknades med kol på den vitgrundade duken som sedan fylldes med färg och rytm.

Karnevalsyra, lek, akrobatisk balans, dans men också hotfullt stelnade gycklare. Leif Ericson hade en egen konstnärlig agenda parad med gedigna kunskaper. Redan som barn byggde han vägar och slott i sand. Hans obegränsade tillgång till papper användas att flitigt teckna på. Mötet med Endre Nemes och studierna på Valand var betydelsefulla. Eleverna samlades kring den landsflyktige läraren och konstnären när han knäckte ägg och hällde det i en flaska tillsammans med gula, mastix och vatten för att visa hur man gjorde tempera.
› Leif Ericsons ateljé. Foto: Olle Waller.


Stuckatören Domenico Inganni städslades och kom med murslevar, rivare, polerjärn och tegelkross och lärde ut hur man murade fresker. En gammal press för koppargrafik återupprättades och eleverna, inte minst Leif som delfinansierade sina studier genom att trycka lärarens egna blad, fick gedigen kunskap i olika grafiska tekniker. Endre Nemes öppnade även dörren på vid gavel mot världen för sina elever, bortom hemstaden och Göteborgskoloristerna. Exempelvis till Milano dit Leif åkte tillsammans med sin lärare för att introducera svensk konst för en ny publik. Även jazz och fotbollsmatcher på San Siro stod på schemat. Korsdrag skapades genom studieresorna ut i Europa, som finansierades av grafikmap- par som eleverna själva producerade.

Naturligtvis blev det ramaskrin och Valandseleverna utsattes för massiv kritik. Men de hyllades också. Exempelvis av Peter Weiss som i tidningen Vi 1950 skrev: Valands intensiva omformning, den djärva brytningen med en nationell tradition är en händelse i svensk konsthistoria.

Så kan vi fortsätta att följa den konstnärliga utveckling som detta initierade hos Leif Ericson. Hur han skapade egna uttryck och ständigt ifrågasatte och mejslade vidare. Nyfiken, oförutsägbar och djupt personlig. Något som resulterade i verk som "Min poetiska karusell", "Vinterresa", "Dansk cirkus", "Metromusik", "Dockspelaren" och "Tivoli i Milano".

– Kersti Bergold, 2023
› Leif Ericson i sin ateljé. Foto: Norio Kidera.







Bukowskis har i denna temaauktion fått förtroendet att sälja 65 utvalda verk ur Leif Ericsons kvarlåtenskap. Samlingen visas 23–26 januari på Bukowskis, Berzelii Park 1, Stockholm.


Till samlingen
› ”Sommarglädje”. Utropspris: 8 000 SEK.


Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Mollie Engström
Stockholm
Mollie Engström
Specialist konst
+46 (0)70 748 22 63