I början av 1920-talet reste Waldemar Lorentzon, av vännerna kallad Walle, och Erik Olson till Paris och började gå i lära hos Fernand Léger på hans Academie Moderne.
Waldemar Lorentzon anammade Légers postkubism där föremål och figurer var uppbyggda av geometriska former som skulle se maskintillverkade ut.
I slutet av 1920-talet blev Lorentzon friare i sitt sätt använda sig av Légers teorier och han gör en serie målningar där människan står i centrum. Figurerna har tydliga attribut som gör dem lätta att identifiera, det kan vara idrottsmän, bönder eller som här en fiskare. Scenen är förlagd till Sverige, närmare bestämt till hamnen i Mölle. I förgrunden står fiskaren avspänt med en låda fisk på axeln. Formerna är platta och uppbyggda av oblandade färgfält med en tydlig kontur som ramar in.
› Signerad Lorentz och daterad -28. Duk 101 x 74 cm. Utrop 1 500 000 – 1 800 000 SEK.
I ”Sex sökares vandring – alltid på väg”, beskrev konstkritikern Viveca Bosson vistelsen i Paris:
”Lika väsentligt som lärdomarna i akademin var kanske det andliga klimatet kring Léger, som Walle och Erik dagligen inandades. Buren av efterkrigstidens hoppfulla vilja att bygga upp ett nytt mer mänskligt samhälle, där skönhet och funktion smälte samman till en enhet, bekände sig Léger nämligen till ’den nya andan’, esprit nouveau. Hoppet stod till ’ordning, renhet, klarhet’.”
Verket ”Fiskaren” ställdes ut 1931 på Galleri Modern i Stockholm, vilket uppmärksammades av dåtidens konstkritiker. I tidningen N.D.A. skrev signaturen Efr.L-ki följande om utställningen:
”Mycket av det utställda verkar schema och ofruktbar abstraktion. Waldemar Lorentzon, Stellan Mörner och Erik Olson äro såvitt jag kan se de tre bästa i gruppen. Lorentzon har de rikaste färgregistret och den minst schematiska formläran.”
Enligt Hallandsposten, 25 februari 1931, var ”Fiskaren” det mest beundrade verket på hela utställningen. Waldemar Lorentzon ska ha varit ivrig att låna in detta verk till flera större utställningar – men det gick inte ägarna, skulptören Christian Eriksson och fru Ebba, med på.
Verket säljs på Modern Art + Design 17 – 18 maj
Visning 12 – 16 maj, Berzelii Park 1, Stockholm.
Auktion Live 17–18 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm.