Kan inte nå servern

Bukowskis & Marimekko i konversation med konstnären Erja Hirvi


Bukowskis & Marimekko

The Artists Who Shaped Us Erja Hirvi


Inför en jubileumsauktion med namnet 'The Artists Who Shaped Us', är det få kreatörer som förkroppsligar varumärket Marimekko så väl som Erja Hirvi. Hon anses vara en av Finlands mest profilerade textil- och mönsterdesigner i sin generation. Hirvi har skapat Marimekko-mönster sedan 1995 – hela två år innan hon ens tog examen från universitetet.


Den Helsingfors-baserade designern är kanske mest känd för hennes mönster, men Hirvi har också tillverkat objekt i gjutjärn, glas, keramik, trä och bivax. Sedan 90-talet har hon skapat mer än 160 mönster i samarbete med flertalet finska företag, inklusive Marimekko och Samuji.


Erja Hirvis arbete har visats på flera utställningar och i tidningar över hela världen. Senast blev hon tilldelad priset för Textile designer of the Year 2021 av The Finnish Association of Textile Artists TEXO.


Vi träffade Hirvi för att fråga henne om hennes relation med Marimekko, hennes kreativa process och konstverken hon valt ut för den här auktionen.



Hur skulle du beskriva ditt arbete?
– Det är svårt att beskriva, men det är ett resultat av mina intressen. Det textila föds när jag tolkar saker jag ser och gillar.


Var hittar du din inspiration? När man tittar på ditt arbete verkar naturen vara ett genomgående tema.
– Inspiration kan komma från varsomhelst, egentligen. Naturen är omfångsrik, och det är svårt att ignorera den, men jag använder hellre ordet 'omgivning'. Jag har skapat mönster från bränd mjölk i en vattenkokare, skoavtryck i snön och avskavd färg från ett bord. När det kommer till växter och andra saker som omger oss, så observerar jag och lägger märke till detaljer. Det finns alltid en helt ny värld på oväntade ställen.


Född och uppvuxen i Finland, vad är dina första minnen av finsk design och Marimekko?
– Jag växte upp på landet. Vårt hem var inrett med en blandning av traditionella lantliga möbler och vardaglig finsk design från märken som Arabia och Iittala. Jag minns särskilt ett vackert askfat av Helena Tynell. Jag upptäckte faktiskt Marimekko på en bredare skala när jag började mina studier på universitetet för konst och design i Helsingfors.


Du har arbetat med Marimekko sedan 1995. Minns du hur det första samarbetet kom till?
– Ja. Först hade jag bokat ett möte med Hilkka Rahikainen, art director på Marimekko, för att visa henne mina handtryckta textilier. Det var inte någon succé. Men senare bjöd jag in henne och Kristi Paakkanen, som var VD på den tiden, till en utställning där jag visade några storartade handtryckta textiler. Det var en utställning tillsammans med min vän som visade en stor glasinstallation. Till min förvåning så dök Hilkka upp, tillsammans med textildesignern Kristina Isola. Kort efter besöket ringde hon mitt universitet för att boka ett möte med mig igen.

Erja Hirvi, 'Growth'. Sign. -19. Olja på duk, 150 x 100 cm.



Har du haft några personliga eller konstnärliga avsikter kring vad du ville ta in i Marimekkos universum?
– Det är en svår fråga eftersom en creative director för ett projekt alltid spelar en vägledande roll i varje samarbete. Men såklart, som designer har jag tagit med mig min personliga konstnärliga vision till Marimekko.


Vad är det med finsk design som gör det så populärt över hela världen?
– Det är en väldigt svår fråga. Marimekkos grundare Armi Ratia brukade säga att hemligheten med Marimekko ”hölls under mönsterbordet”. Kanske är det där som vi hittar svaret.


Har du en favorit bland dina mönsterdesigner du gjort åt Marimekko? Och om du har det, kan du berätta varför just den?
– Jag gillar alla mönster som jag har lyckats färdigställa i linje med min idé, eftersom det är sällan en enkel sak att klara av. Men jag gillar verkligen Päiväntasaaja, Kumina, Hiisi, Rukki, Ikkunaprinssi – särskilt en färgkombination som aldrig blev producerad, Kaakaopuu och Pihapuu för att nämna några. Det är märkligt hur färgsättning påverkar vad jag gillar allra mest!


Kan du vägleda oss genom din designprocess? Börjar du med en klar idé, eller tar idén form då du går djupare in i ditt arbete?
– Jag har alltid en idé, och ibland kommer den plötsligt, som en blixt eller en tidigare idé som jag börjar utveckla. I början så innehåller ofta idén fler element än nödvändigt, och med tiden förenklar och reducerar jag innehållet. Mina skisser är ganska roliga, stökiga och små, så det kan vara ganska arbetskrävande att få den slutgiltiga designen klar. Ibland är idén så tydlig att jag bara behöver måla eller rita originalet.

Astrid Sylwan, 'Irrbloss'. Sign. Förlaga (original) Marimekko 2010. Olja på duk, 95 x 90 cm.


Vad är det senaste du blev riktigt exalterad över?
– När jag bläddrade bland bilder på lantliga franska hus nyligen.


Skulle du vilja berätta lite om föremålen du har valt ut för den här auktionen?
– Jag har valt en stor målning av en vitlök, kallad Kasvu/Growth. Det är fantastiskt hur 'ritningen' för hur löken ska växa och vilka färger och vilka former den har finns inuti ett litet frö, eller i det här fallet inuti en klyfta.


Det andra föremålet är en skulptur gjord av hästkastanj och har titeln Omakuva Portaikkona/Self Portrait as a Staircase. Det är lite svårt att förklara, men jag kan se mig själv i den.


Till jubileumsauktionen


Bjud på jubileumsauktionen


Erja Hirvi, "Växt".
Erja Hirvi, "Växt".
 
Utropspris
2 500 EUR
 Dölj
 Visa mer

Modern Art & Design 660

783. Arman (Armand Pierre Fernandez), ”Vivaldi”.
Utropspris
125 000 - 150 000 SEK
Budhistorik
150 000
 
SEK
ditt bud
145 000
 
SEK
ditt bud
140 000
 
SEK
ditt bud
135 000
 
SEK
ditt bud
130 000
 
SEK
ditt bud
Budgivningen avslutad
Fair warning
125 000
 
SEK
ditt bud
Aktuellt bud:
150 000 SEK