Bukowskis är glada över att presentera möbler av den svenske formgivaren och konstnären Gustaf Fjaestad på auktionen Modern Art & Design den 26-27 november.
Gustaf Fjaestads skulpterade och snidade möbler som står på Thielska Galleriet betraktas ofta som synonyma med själva galleriet. Nu säljer Bukowskis en dubblett av det fantastiska bord som levererades till Thielska galleriet år 1908, samt sex unika stolar. Möblerna har funnits inom samma familj sedan 1914 fram till idag.
”Fjaestads så kallade stabbe-möbler är utförda i ett närmast fabelliknande uttryck som har
få motsvarigheter, en naturromantisk stil snarare än jugend, med skurna tallkvistar och bark-dekor”, berättar Eva Seeman, ansvarig specialist Design & Modernt konsthantverk.
Fjaestads bord beställdes ursprungligen av en amerikansk bekant till Thiel tillsammans med sex stycken stabbestolar. Stolarna tillverkades cirka 1908 – 1909. Bordet var färdigställt några år senare, 1914 och den amerikanske kunden hann avlida innan möblerna levererats och blev kvar i Sverige.
Gustaf Fjaestad, bord, Arvika, jugend 1914, dublett till bordet i Ernst Thiels samling, Theilska Galleriet, Stockholm
Ernest Thiel och fru besökte Friedrich Nietsche arkiv i Weimar där de såg Henry van de Veldes storslagna inredning med bland annat den gigantiska väggfasta soffan, i den belgiska Art Nouveau, som är signifikativ för van de Veldes formgivning.
Thiel, som sedan tidigare var bekant med Gustaf Fjaestad, bestämde att Fjaestad var rätt person att skapa en svensk tolkning av Van de Veldes soffa i sin nybyggda villa på Djurgården, ritad av Ferdinand Boberg. Fjaestad fick i uppdrag att skapa ett bord och en soffa åt Thiel.
Thiels soffa och bord ställdes ut på Konstindustriutställningen på Djurgården i Stockholm, 1909 tillsammans med sex stolar. Möjligen såg den ursprungliga amerikanske beställaren Thiels bord på utställningen och beställde ett likadant.
Fjaestad beslutade sig senare för att ge Thiel en gåva bestående av de sex kompletterande stolar, vilka idag finns på Thielska Galleriet. Bordet som säljs på Bukowskis i höst är därmed en dubblett till Thielska bordet och avsett att komplettera gruppen med sex stolar. Den kompletta möbelgrupp som nu bjuds ut på Bukowskis Moderna auktion, visades år 1914 på Baltiska utställningen i Malmö, då den ursprungliga köparen fallit ifrån återgick då möblerna till Fjaestad. Han fann snart en köpare i tobaksfabrikören Erland P. Olsén i Arvika, där de stannat tills nu.
Fjaestads-möblerna har ställts ut ett antal gånger i Sverige samt även, enligt familjetraditionen, varit på turné internationellt, vilket bland annat bevisas genom en att en transportetikett från Panama-kanalen har funnits på bordets undersida.
Bild från Tobaksfabrikören Erland P. Olséns hem i Arvika samt Gustaf Fjaestad, stabbestolar, Arvika 1908-09, skulpterade av Adolf Swanson, Ola Eriksson samt lärlingen Knut Nyman.
Visning: 21–25 november på Berzelii Park 1 i Stockholm
Auktion: 26–27 november på Arsenalsgatan 2 i Stockholm
Genom expertis, kvalitet och marknadens absolut högsta snittpriser är Bukowskis Nordens ledande auktionshus. Har du ett verk eller ett objekt du vill värdera och sälja?
Välkommen att kontakta våra kunniga specialister för en värdering.