Kan inte nå servern
Temaauktioner online
Barbie and friends E1136
Auktion:
Chinese Works of Art F512
Auktion:
Curated Timepieces – december F530
Auktion:
En formgivares värld E1138
Auktion:
Internationella modernister F601
Auktion:
Milić od Mačve 7 paintings F592
Auktion:
Helsinki Design Sale F612
Auktion:
Helsinki Spring Sale F613
Auktion:
Liveauktioner
Contemporary Art & Design 662
Auktion: 15−16 april 2025
Important Timepieces 663
Auktion: 15 april 2025
Modern Art & Design 664
Auktion: 20−21 maj 2025
Important Spring Sale 665
Auktion: 11−13 juni 2025

Galleristen Maria Foerlev: ”Jag vill att mitt hem ska vara som en varm handske”

Vänster: ”En kombinerad vas och lampa designad av Soft Baroque som vi också har på galleriet. Lampan kommer med en fjärrkontroll som ändrar färgen på lampans ljus, från discobelysning till färgade skuggor av blommor på väggarna.” Höger: ”Jag under en Street Lamp av danska konstnären FOS, som vi representerar på galleriet. Mässingsskärmarna ger ett vackert varmt ljus.” Ovan: "Vårt vardagsrum, som vi verkligen bor i. Mina barn ligger oftare på mattan än de sitter i soffan. När vi har filmkvällar sätter vi på projektorn och flyttar ihop soffans moduler så att den blir en stor soffsäng.”

Galleristen Maria Foerlev växte upp i ett hus byggt och inrett av Arne Jacobsen. Själv omger hon sig gärna av den samtida design som hon jobbar med – och är övertygad om att vad vi omger oss av påverkar våra liv.


”Mitt hem är min bas. Det återspeglar var min familj varit och var vi är nu. Ibland hittar man tio skolpojkar i köket på jakt efter mat, ibland ligger hela familjen på mattan i vardagsrummet och läser. Ibland gråter en tonåring hysteriskt, andra gånger skrattar vi tillsammans. Hemmet är en ram runt livet och jag vill att det ska vara som en varm handske, säger Maria Foerlev om sin lägenhet i Köpenhamn.

Galleristen växte upp i ett hus som Arne Jacobsen byggde till hennes farfar utanför Köpenhamn. Arne Jacobsen och Marias gammelfarfar köpte all inredning på auktioner. Nästan alla stilar representerades, minns Maria. ”Ett skåp som tidigare tillhörde filmskaparen Ole Olsen var särskilt magiskt. Inuti fanns ett litet elfenbensfartyg gjort av fångar under Napoleonkrigen, med rep gjort av deras hår… Jag skulle säga att det var ett hem med många berättelser. ”

I Marias hem är ramen för berättelserna vita – väggarna, golven och gardinerna utgör en lugn fond för den ofta färgglada design som Maria tycker om. Hon gillar inte att ha det rörigt eller övermöblerat, så ibland när nya saker kommer in får andra saker gå. Eftersom Maria arbetar med samtida design blir det lätt hennes fokus även hemma – och att omge sig av design skapad av dem hon jobbar med bidrar med en känsla av ömhet.

Men Maria älskar designhistorien också. ”Att bläddra i auktionskataloger är en av mina favorithobbys”, säger Maria, som främst brukar spana efter design från 60-talet och fram till idag. Hon fokuserar mest på förbisedda designers. ”Att skapa bra design och ett starkt varumärke kräver många olika färdigheter, och ibland hittar man det bästa hos dem som håller sitt arbete för sig själva. För mig är det som en skattjakt.”

Maria öppnade Etage Gallery 2013 och arbetar främst med konstnärer och arkitekter som skapar funktionella objekt och arbetar konceptuellt. De flesta verken som visas på galleriet kräver mänsklig interaktion för att man ska förstå deras verkliga värde.

”Jag försöker skapa scenarier där idéer översätts till estetik - för att understryka att estetik påverkar våra idéer”, förklarar Maria. Hon beskriver Etage Projects som summan av erfarenheten hon hade innan hon öppnade galleriet. Hon har studerat design- och konsthistoria på ett auktionshus i London och arkitektur vid Royal Academy of Fine Arts i Köpenhamn. Hon har drivit konstgalleri och en butik som sålde Rudolph Steiner-leksaker. ”Den röda tråden i mitt arbete är övertygelsen om att vad och vilka vi omger oss av gör oss till dem vi är.” Till temaauktionen >

Vänster: ”Ett hörn av vårt kök med en totemskulptur/krukaoch en stol av Gerrit Rietveld, en designer som jag beundrar. Stolen var radikal bland Biedermeier-tidens möbler och med den skrev han om designhistorien.” Mitten: ”Jag i mitt bibliotekshörn, sittandes under en Hue Mirror av Sabine Marcelis och Brit van Nerven och en bokhylla/skulptur av Guillermo Santoma från galleriet.” Höger: ”Vårt köksbord. Stolarna har fläckar av glöd i de mörka fårorna, som lyser upp när det blir mörkare.”

Vänster: ”Det finns en risk att du skär dig om du sätter dig på den här stolen av spanska arkitekten Guillermo Santoma. Det är mer en skulptur av en stol. Den var del av en utställning som vi gjorde med honom som hette Mirage - 10 glasstolar placerade bland tre ton sand- och neonlampor.” Mitten: ”Ett hörn i mitt sovrum. Min säng är omgiven av ett konstverk, en sidengardin i alla regnbågens färger. För underbara drömmar! Lampan hittades på auktion och kan vara, eller inte vara, designad av Franz West.” Höger: ”Favoritarbetsstation och lite av ett trompe l'oeil – ett skåp tillverkat av Soft Baroque i bubinga och bubinga digitalt överfört till siden.”