Nr 389, Erik Olson ”Ecole” (detalj).
Visning 9–14 maj på Berzelii Park 1 i Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 15 maj från kl 10 på Arsenalsgatan 2 i Stockholm. Läs mer om auktionen här >
Avantgarde, i äldre tid benämning på en militär förtrupp (jämför arriärgarde, dvs. ”eftertrupp”). (NE). Den äldre militära termen för avantgarde har fått en annan betydelse idag men syftar ändå på en förtrupp, en modig grupp som går i förväg och banar vägen för de som kommer efter, en grupp som tar täten och som inte räds att möta motståndet.
Vid förra seklets början stod Västeuropa för en total omvälvning. Tekniska, medicinska, sociala och politiska landvinningar var på väg att skapa ett nytt samhälle befolkat av den moderna människan. De nya vindarna genomsyrade förstås även konsten, där en ny generation konstnärer vände de gamla etablerade akademierna ryggen och övergav tidigare konstnärliga ideal. Termer som expressionism, kubism, surrealism, dadaism, futurism med mera är senare tiders etiketter för att på något sätt kunna sortera den enorma kreativitet som framför allt sjöd i Paris, Berlin och S:t Petersburg.
Det var huvudsakligen till dessa metropoler som våra svenska konstnärer sökte sig under 1900–talets början för att låta sig inspireras och influeras av den nya konsten för att sedan ta med sig de nya intrycken hem till Sverige och introducera dem för den svenska konstpubliken och konstkritikerkåren. De återvändande konstnärernas konst togs inte emot med öppna armar utan fick ofta utstå svidande kritik. Dock sådde de fröet till något nytt och revolutionerande. Konsten skulle aldrig mer bli sig lik.
Auktionens samling innehåller många av de konstnärer, både svenska och internationella, som idag har skrivit in sig i konsthistorien och som hade modet att avvika från den traditionella vägen och bana nya spår vid sidan av. De vågade utmana traditionerna och fick oss att se på konsten på ett helt nytt sätt. Deras betydelse går inte att underskatta – de var modernismens pionjärer.