No connection to server
Live auctions
Contemporary Art & Design 662
Auction: April 15−16, 2025
Important Timepieces 663
Auction: April 15, 2025
Modern Art & Design 664
Auction: May 20−21, 2025
Important Spring Sale 665
Auction: June 11−13, 2025
390
1146914

Erik Olson

(Sweden, 1901-1986)
Estimate
25 000 - 30 000 SEK
2 230 - 2 670 EUR
2 240 - 2 690 USD
Hammer price
34 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89
Erik Olson
(Sweden, 1901-1986)

A study for Ecole

Signed EO and dated -24. Mixed media on paper 19.5 x 22.5 cm.

Provenance

”Modernismens pionjärer - en avantgardistisk samling”.

More information

I februari 1924 åker Erik Olson till Paris tillsammans med sin kusin Waldemar Lorentzon (Walle) för att skriva in sig i Fernand Légers Académie Moderne i Montparnasse. De kom att tillhöra den allra första elevkretsen i det som kallades kontinentens modernaste målarskola. Den förste elev de lärde känna var Otto G. Carlsund. Carlsund talade franska och tog med dem ut i Paris nöjesliv där all världens konstnärer och intellektuella möttes. Tiden efter första världskriget var fylld av framtidstro, optimism och tokiga infall. Livet var en fest trots den allmänna fattigdomen hos konstnärerna. Viveka Bosson beskriver i sin essä ”En sökares drömmar och visioner” hur de svenska konstnärernas liv i Paris kretsar kring Léger. Undervisningen på akademien var på en gång klassisk och revolutionerande. Léger var fascinerad av det moderna livet med dess pulserande rytm och han uppmanade sina elever att ta för sig av överflödet av plastiska former runt omkring dem: trafikskyltarnas skivor, fabrikernas tubliknande skorstenar, flygplanspropellrar och kretsande hjul på nöjesfälten. Erik skriver ofta hem, särskilt till sin bror Axel, och tack vare dessa bevarade och publicerade brev kan vi kan följa hans liv i Paris. Han är full av beundran för mästaren Léger. I mars 1924 skriver Erik till sin bror; ” I Académie Moderne arbetar jag från halv två till halv fem eller sex på kvällen, Jag kommer att inhämta underbara kunskaper, det erfar jag redan nu”. Ett par veckor senare skriver han om Léger till Axel; ”Det finns i vår tid ingen målare som har en så fulländad konstruktion, han är nog den som kommer att stå som den störste i vår tid”. Vidare beskriver Erik hur han på skolan arbetar med teckningar, vilka han sedan fullbordar i målningar på sitt rum. Varje tisdag och fredag ger mästaren kritik.
Det aktuella katalognumret är förlagan till den målningen ”Ecole” från året 1924 som inkluderad i denna auktion med katalognummer 389. Kompositionen är ett tidigt exempel på hur eleverna vid akademien lärde sig att genom kontrasterande element och rena klara färger bygga upp en målning arkitektoniskt. De för Léger karakteristiska skuggmodellerade formerna röret och klotet ställs mot rena plana ytor. Stiliserade böcker och blommor används som byggstenar för att skapa avbrott och kontrast i kompositionen.