Kan inte nå servern

Carl Larsson – trädgårdsscen från Marstrand

"Trädgårdsscen från Marstrand” har inte ställts ut sedan 1953 och har aldrig tidigare varit ute till försäljning. Vi möter här en framstående period i Carl Larssons liv när hans stora mästerverk ”Den Fürstenbergska triptyken” och ”Nationalmuseifreskerna” tillkom. Akvarellen säljs på vårens mest exceptionella auktion - Important Spring Sale som pågår 7–8 juni. Visning 1–6 juni.

I en trädgårdgårdsidyll med Marstrands kyrka i bakgrunden, möter vi en inspirerad Carl Larsson som tillfullo utnyttjar akvarellens egenskaper. Ännu finns inte de skarpa konturerna utan färgerna flyter melodiskt in i varandra och akvarellens grönska bryts försiktigt av med modellen i den blåa klänningen i bakgrunden. De röda accenterna känner vi kanske igen från hans franska vallmofält men de känns lika raffinerande på Marstrand som i Grez-sur-Loing. Det aktuella katalognumret är målat på Marstrand 1889, ett år som präglades av framgång för Carl Larsson.

Vänskapen mellan konstnären Carl Larsson och Pontus Fürstenberg kom att påverka konstnärens liv på många sätt. Konstköp, brevskrivning och åsikter om konsten i samhället förenade dem båda och ledde till att Larsson 1886 tillträdde som lärare och föreståndare för Valands målarskola.

1888 åkte familjen Larsson till Paris där den ”Fürstenbergska triptyken” (”Renässans, Rokoko, Nutida konst”) påbörjades. Arbetet betalade sig i guld: året efter belönades triptyken med 1:a klassens medalj på Världsutställningen i Paris. Med denna seger i ryggen återvände familjen Larsson till Sverige och begav sig mot sitt nya hem (vilket de fått av Karin Bergöö-Larssons far) Lilla Hyttnäs i Sundborn. Resten är som man säger historia.


BUKOWSKIS IMPORTANT SPRING SALE
VISNING: 1–6 juni. ÖPPET: mån–fre 11–18, lör–sön 11–17. 6 juni 11–18.
AUKTION: 7–8 juni, start kl 13. ADRESS: Berzelii Park 1, Stockholm. Läs mer om auktionen här >


518. Carl Larsson, Trädgårdsscen från Marstrand.
518. Carl Larsson, Trädgårdsscen från Marstrand.
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
2 000 000 - 2 500 000 SEK

FÖR FRÅGOR KONTAKTA:

Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39