Ei yhteyttä palvelimeen

Systembolaget sammanfattar auktionshösten 2020

Höstens auktioner har bjudit på drycker från sex världsdelar och spänt över fyra århundraden. Decemberauktionen avslutade en intensiv säsong med ett stort och brett utbud.

Vi har rört oss från den lilla atlantiska ön Madeira och ett starkvin av årgång 1790 till Isle of Lewis i yttre Hebriderna. Där mötte vi ett av tjugohundratalets senaste tillskott till skotska whiskydestillerikartan.


Intresset för auktionerna växer
Jämfört med föregående höst har antalet poster i auktionen ökat med tjugo procent, samtidigt som antalet unika budgivare ökat med över tjugofem procent. Ekvationen har lett till många höga slutpriser och avspeglas delvis i en nära trettioprocentig ökning av auktionernas sammanlagda värde.

Av höstens över 5 300 poster har champagne stått för en femtedel, tätt följt av röd bordeaux, italienskt rött och skotsk whisky. Tillsammans har de fyra största kategorierna utgjort nära sextiofem procent av höstens utbud.

Champagne
Champagne har synts i årgångar från 1947 till 2014. De lovordade årgångarna 2008, 1996 och 2002 har i nämnd ordning stått för en fjärdedel av utbudet. Högsta slutbud: Dom Pérignon 2002 som i storformatet methusalem (6 liter) betingade närmare 40 000 kronor.

Vi har också sett ett märkbart intresse för odlarchampagne liksom de större husens små utgåvor av platsspecifika och terroirdrivna champagner. Odlare som Léclapart, Pierre Peters och Selosse har här samsats med hus som Jacquesson, Krug och Philliponnat.

Bordeaux
Röd bordeaux utgör en av auktionernas största kategorier. Höstens 944 poster har bjudit på inte mindre än sjuttioåtta årgångar – från 1908 till 2016 med många klassiska exempel från ryktbara år som 1914, 1929, 1945, 1959, 1961 och 1982.

En magnumflaska Cheval Blanc 1947 med fin proveniens gav upphov till en intensiv budgivning och kategorins högsta notering med ett slutpris på 236 400 kronor – 591 procent över utropspris.

Italien
Italien med 745 poster har bjudit på femtiosex årgångar från 1955 till 2017. Företrädesvis från Piemonte, Toscana och Valpolicella som tillsammans stod för åttio procent av det italienska utbudet.

Från supertoscanarnas hemort Bolgheri kom de högsta noteringarna. Sassicaia 2016 i låda om sex flaskor gick under säsongen som högst för 36 000 kronor, sextiosex procent över utropspriset. Ornellaias tolkning av merlot, Masseto, gav i dubbelmagnum (3 liter) och årgång 2001 ett slutpris på 34 200 kronor.

Destillat från hela världen
Hösten har bjudit på klassiska destillat från hela världen som cognac, armagnac, grappa, calvados och rom. Vi har också noterat ett stort intresse för äldre svenskt brännvin.

Jägarbrännvin i en buteljering från 1930-talet slutade efter en intensiv budgivning på 12 600 kronor. Vi får heller inte glömma klosterbrygden Chartreuse, idag ensam bland likörer med hög efterfrågan på auktionsmarknaden. En flaska grön Chartreuse buteljerad 1964 fick ett slutpris på över 7 500 kronor.

Auktionernas destillatdel handlade ändå främst om whisky. Här har det mångåriga svenska intresset för den skotska nationaldrycken satt sin prägel.

Skotsk whisky
Av hösten destillatposter stod whisky för nittiofem procent och av dessa kom åttio procent från Skottland.

Med sin långa och vindlande whiskyhistoria och över 120 aktiva destillerier kan Skottland visa en svårslagen bredd. I ena änden av skalan har vi sett förstautgåvan från unga Abhainn Dearg på Isle of Lewis, ett destilleri med en årskapacitet på 20 000 liter. I andra änden har vi anrika Macallan med en årskapacitet på 15 miljoner liter.

Trots, eller kanske tack vare, sin storlek hör Macallan till en av världens mest eftertraktade på auktionsmarknaden. I novemberauktionen noterade destilleriet dryckesauktionernas högsta slutpris för en enstaka flaska: The Macallan 72 Years Old Lalique Genesis Decanter som slutade på 626 400 kronor. Det är få destillerier förunnat att kunna buteljera en whisky på sjuttiotvå år – den årliga avdunstningen och minskande alkoholhalten gör att det finns försvinnande få fat med denna ålder i de stora skotska whiskylagren.

Japansk whisky
Den whiskyintresserade har knappast kunnat undgå de senaste årens stora prisökning på whisky från Japan – ett litet whiskyland med lång whiskyhistoria som fått global efterfrågan.

Av höstens sextiotvå utrop slutade sjutton med slutpriser på över 30 000 kronor per flaska. De högsta noteringarna fick de två i dag nedlagda destillerierna Hanyu och Karuizawa.

En jämförelse mellan whiskyländernas snittpriser är belysande. Japan med sextiotvå utrop hade ett snittpris på 21 000 kronor per post, Skottland med 654 poster ett snitt på cirka 5 000 kronor. Amerikansk bourbon, som visat en växande efterfrågan, hamnade med trettiofyra poster på cirka 7 400 kronor i snittpris. Utbud och efterfrågan – dagens whiskymarknad ger en grundkurs i ekonomi.

Övriga viner och starkvin från sjuttonhundratalet
Frankrike kan med rätta hävda sig som världens vinland nummer ett, åtminstone om vi ser till dryckesauktionernas utbud. Även om vi undantar de franska destillaten har mer än hälften av posterna under hösten haft Frankrike som ursprung.

Bourgogne med 350 poster har stått för högsta snittpriset per post och Domaine de la Romanée-Conti med Romanée-Conti 2009 noterade högsta slutpriset för en flaska vin: 120 000 kronor. Samma producent stod bakom högsta noteringen på vitvinssidan med 55 200 kronor för en flaska Montrachet i årgång 2015 – så är också både producenten och appellationerna bland vinvärldens mest eftersökta.

Spanien representerar traditionellt
Spanien, ett av världens största vinländer, intar en mer blygsam position i dryckesauktionerna. Med 158 poster har vi sett många exempel på traditionella viner byggda för lång lagring, som äldst från årgången 1959.

Utmanare från nya världen
Utmanarna från övriga världen kommer främst från USA och Australien. USA har stått för 315 poster vitt och rött: efterfrågade viner som givit höga snittpriser. Australien har representerats genom 75 poster och en fin serie Grange med start i 1971, den årgång som var med om att sätta landet på vinkartan.

Starkvin från 1790
Sist men inte minst ett starkvin med långt liv och den i särklass äldsta drycken i auktionerna: Madeira Terrantês av årgång 1790 med ett slutpris på 44 900 kronor. Den idag närmast utdöda druvsorten terrantez hör till en av många komponenter som byggt myterna om de odödliga madeiravinerna.

Dryckesauktionerna önskar trevliga helger framöver och ett gott nytt år.