EINAR JOLIN,
"Flicka i länsstol" (Lady in blue). 62 x 51 cm.
Minor wear.
I början av 1920-talet hade Einar Jolin intagit en framträdande roll inom den svenska konstscenen. Hemkommen från Paris endast några år tidigare där han studerat för den stora mästaren Henri Matisse, utvecklade han en påtaglig känsla för linje och form.
Auktionens målning föreställande en modell sittande i en fåtölj tillkom år 1926, en mycket framgångsrik tid för Jolin där han gång på gång hyllades av kritikerna. Åren 1925-1935 präglas hans blonda måleri av fina gråtoner. Han blev under dessa år också eftertraktad som porträttmålare av societeten. Många såg en ära i att blir porträtterad av mannen på modet i konstens värld – själva klädmodet spelar också stor roll i Einar Jolins bildvärld under den här tiden.
I samband med en samlingsutställning på Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm jämförde Ragnar Hoppe entusiastiskt Jolin med Maurice de Vlaminck: “I motsats till Vlaminck har Jolin en personligt färgad fantasi. Men han har mer än så. En linje, som är nervfull, mustig och sensuell, en ofta raffinerad blond och blommande kolorit. Och han komponerar dessutom alltid med en nästan osviklig säkerhet. Dessa målningar borde kunna övertyga vem som helst om att Einar Jolin är mer än ett löfte, och att man har rätt att räkna honom till den grupp på ungefär ett dussin unga målare, vilka i vårt land på ett värdigt sätt representerar den unga konsten.”
Einar Jolin utförde flera porträtt av kvinnliga modeller, ofta med interiörer i bakgrunden hämtade från konstnärens barndomshem på Kammakargatan 45 i det så kallade ”Jolinska huset”. Huset revs sedermera på 1930-talet, men Jolin hämtade ideligen inspiration från de vackra rummen till sina målningar – gustavianska möbler, ostindiskt porslin och kinesiska broderier återkommer ofta i Jolins kompositioner.
Auktionens målning visar mindre av rummets inredning, istället är kvinnan det centrala i bilden. Elegant klädd i vit blus, blå kjol och en svepande blå cape sitter hon med korslagda ben och en arm vilande i knät. Med till synes oberörd blick tittar hon på betraktaren. Kanske målade Jolin porträttet av kvinnan under hennes visit hos familjen Jolin. Bilden visar den svala kolorit som kom att känneteckna Einar Jolins konstnärskap under hela hans livstid, men kanske framförallt hans omisskännliga förmåga att förmedla en personlighet genom duken.
Jämför Moderna Museets målning ”Damporträtt”, 1930. Ref NM2946.