Ei yhteyttä palvelimeen
138
1477479

Ola Billgren

(Ruotsi, 1940-2001)
Lähtöhinta
150 000 - 200 000 SEK
13 400 - 17 900 EUR
13 700 - 18 300 USD
Vasarahinta
130 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89
Ola Billgren
(Ruotsi, 1940-2001)

"Färgläggning av ett foto av Dawid"

Signed Ola Billgren and dated -82 verso. Canvas 117 x 92 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Engström.
Sivert Oldenvi Collection.

Näyttelyt

Rooseum, Malmö; Moderna museet, Stockholm, "Ola Billgren", 13 May, 1991.

Kirjallisuus

Rooseum/Moderna museet, "Ola Billgren - en retrospektiv", Exhibition catalogue 1991, p. 83.
Galleri Engström, "Ola Billgren - Målningar", 1982, Exhibition catalogue, cover.
Steven Henry Madoff, "Dawid : this is a photograph", 2015, compare image p. 27.

Muut tiedot

Ola Billgren blev under sin tid den svenska konstnär som först och tydligast formulerade relationen mellan konst som språk och verkligheten. Han har kallats både teoretiker och sensualist och förmådde i sina verk fånga det historiska och det samtida i en och samma bild. Billgrens målningar karaktäriseras av både dubbelhet och mångtydighet, såväl i uttryck som i innehåll och den drömska närvaron är omisskännlig, alltifrån 1960-talets fotorealistiska verk till det sena måleriets romantiska anslag.
I Billgrens måleri från 1960- och 1970-talen kom inspirationen från den samtida, urbana vardagen, från litteraturen och från filmen, men även från den illustrerade pressen. Med sitt fotorealistiska måleri rönte han stor uppmärksamhet och kom att representera Sverige på en rad utställningar, däribland Ungdomsbiennalen i Paris 1967 och 1971 samt på Biennalen i Venedig 1976. Under 1970-talet bröt Billgren gradvis med fotorealismen och under 1980-talet överväldigas konstnären av det romantiska måleriet med näst intill impressionistisk färgskala. Nu gav det direkt avbildade motivet vika och parades med ett flödande ljusmåleri. Mot det sena 1980-talet gjorde Billgren en serie med stadslandskap där städer, såväl svenska som nord- och sydeuropeiska, avbildades ur ett fågelperspektiv. Städernas siluetter och kända landmärken skvallrade om platsens särart och ljusreflexer och högdagrar satte tonen för olika dag- och kvällsvyer.
Jackie Higgins diskuterar i boken "Why It Does Not Have To Be In Focus" kring tanken att ett fotografi inte nödvändigtvis behöver vara tekniskt perfekt eller skarpt för att anses vara en lyckad bild. Författaren hävdar att ett fotografi fortfarande kan vara kraftfullt och meningsfullt även om det är suddigt, oskarpt eller ofullkomligt på något vis. Titeln antyder att fotografi inte bara handlar om att fånga en perfekt representation av verkligheten, utan snarare om att fånga ett ögonblick, en känsla eller en idé som kan överskrida teknisk perfektion. Detta är något som Ola Billgren likaså undersöker i sitt skapande. I det aktuella verkat har Ola Billgren målat en version i färg av Dawids fotografi "Tre ruttna exotiska frukter" från 1981.
Ola Billgren finns representerad på ett flertal museer, bland annat Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö Museum, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn, Museum für Kunst- und Kulturgeschichte i Lubeck samt Louisiana Museum of Modern Art i Humlebaeck. Hans verk ingår även i Lunds universitets samlingar samt i samlingarna på Centre national d’art et de culture George Pompidou i Paris.