"Fantôme Créole Series (Papillon No.4 - Mosque)", 2005
Diptych. Both parts signed Isaac Julien on label verso. Edition 1/6. Lambda print mounted to aluminum 120 x 120 cm per part.
Brändström & Stene, Stockholm.
L. Edelstam Konst & Antikviteter, Stockholm.
Isaac Julien är en av samtidens mest uppskattade och tongivande konstnärer. Han arbetar med film och fotografi som främsta medium och skapar gärna stora videoinstallationer med flera parallella skärmar. Julien tar ofta utgångspunkt inom den intellektuella och litterära världen med fokus på den svarta diasporan.
Isaac Julien föddes 1960 i London och slog igenom 1989 med filmen ”Looking for Langston” om författaren Langston Hughes och den afroamerikanska kulturrörelsen Harlem Renaissance i stadsdelen Harlem, New York, på 1920- och 30-talet. 1991 vann hans film ”Young Soul Rebels” kritikerpriset på filmfestivalen i Cannes. Julians framgångar blev på sätt och vis startskottet för den brittiska postmoderna konstsuccén YBA (Young British Artists) som på många sätt definierade 1990-talets konstscen.
Diptyken "Fantôme Créole Series (Papillon No.4 - Mosque)" är en stillbild ur videoverket ”Fantôme Créole”, en installation med fyra skärmar. Den jämför det arktiska och det afrikanska landskapet genom att visa två filmer parallellt med varandra. Det är ”True North” (2004) filmad på Island och ”Fantôme Afrique” (2005) inspelad i Burkina Faso. ”True North” är inspirerad av amerikanen Matthew Hensons levnadsöde. Henson (1866-1955) var en svart polarforskare som tillsammans med Robert Peary utförde flertalet polarexpeditioner. De anses vara de första icke inuiterna som nådde Nordpolen 1908. På grund av sin hudfärg fick Henson under sin livstid ingen respekt eller uppskattning för sin insats, först efter sin död hedrades han av den amerikanska staten.
Dansaren Stephen Galloway och skådespelaren Vanessa Myrie spelar huvudrollen i respektive film. Verket, som saknar dialog, försöker lyfta fram de likheter som finns mellan de två kontinenterna och livet som levs där. På ett intellektuellt och känslomässigt plan är människor sammanlänkade oavsett var i världen de lever sitt liv.
Isaac Julien har hyllats för sitt arbete välden över och tilldelats ett flertal utmärkelser bland annat den ärofyllda brittiska Imperieordern ur drottning Elisabeth II hand 2017. Julien deltog på den 57e Venedigbiennalen 2017 och har bland annat ställt ut på Museum of Modern Art i New York, vilka publicerade hans biografi ”Riot” 2013. Den svenska konstpubliken har mött Juliens konst på Moderna Museets utställningar i Malmö och Stockholm 2015/2016, museet har även två av hans videoverk i sina samlingar.