Greta Gerell, ”Vinodlare i Gattières”
Signed Gerell and dated Gattières 1931. Panel 46 x 55 cm.
Paint loss in the upper right corner.
Redan som 17-åring blev Greta Gerell antagen som en av de yngsta någonsin till Konsthögskolan i Stockholm.
På 1920-talet flyttade hon till Frankrike för att studera hos André Lhote. 1931 utförde Greta Gerell auktionens målning, ”Vinodlare i Gattières”, under sin vistelse i Provence/Alpes Côte d’ Azur i sydöstra Frankrike.
Redan som 29-åring tillägnades hon en separatutställning vid ett av Stockholms mest ansedda gallerier, Gummessons konsthandel 1927. Utställningen blev mycket framgångsrik och Greta Gerells genombrott.
Greta Gerell är representerad på ledande museer i Sverige. I Moderna Museets samling ingår fem verk av henne. Museets verk ”Kvinnostudie” donerades till Moderna Museet av kung Gustav VI Adolf, som beundrade Gerells konstnärskap.
Greta Gerell är prisad för sitt naturmåleri, som hon utförde med bravur i både Frankrike och Sverige. Bland annat hennes målningar från Cedergrenska Parkvillan i Stocksund (även kallad Skogshyddan) tillhör de verk som är eftertraktade bland konstsamlare.
På senare år har det gjorts museala insatser för att lyfta fram betydelsefulla kvinnliga konstnärskap från första hälften av 1900-talet. Arbetet har resulterat i att tidigare undanskymda konstnärsskap - och ytterst sällan förekommande konstnärer - som Tora Vega Holmström, Agda Holst, Vera Nilsson, Siri Derkert, Greta Gerell, Hilma af Klint med flera numera börjat rankas lika högt som sina samtida manliga kollegor. De nämnda kvinnorna är exempel på konstnärer som på grund av dåtidens normer, ofta hamnade i skuggan under den första halvan av 1900-talet.
Ett viktigt projekt för att återupptäcka den kvinnliga konsten, var Moderna Museets satsning "Det Andra Önskemuseet" 2006-2009. Satsningen syftade till att komplettera samlingen med verk av kvinnliga konstnärer, främst från 1900-talets första hälft. Moderna Museet förvärvade därigenom bland annat Tora Vega Holmströms verk ”Främlingar” samt Agda Holsts verk ”Modellstudie”.
Bit för bit läggs konstens historia till rätta och det görs även stora utställningar av konstnärer som tidigare försummats, som den hyllade utställningen med Tora Vega Holmström på Thielska Galleriet. Det finns emellertid fortfarande mycket att göra och mer konst från kvinnliga pionjärer att återupptäcka.