Carl-Harry Stålhane, oil on canvas, signed and dated -55.
64 x 94 cm.
Note This lot can be collected no earlier than September 16, Västberga Allé 3, Stockholm
Auction online 3−12 September
Viewing 7–10 September, Berzelii Park 1, Stockholm
Open Tuesday – Friday 11 am – 5 pm
Få svenska konstnärer finns representerade på lika många museer, inte bara i Sverige utan också utomlands, som Carl-Harry Stålhane. Förutom Museum of Modern Art i New York och Victoria and Albert Museum i London, är han representerad på de flesta av de stora museerna i Skandinavien, bland dem Nationalmuseum och Nordiska museet i Stockholm, Malmö museum, Rhösska Muséet, Nasjonalmuseet i Oslo, Kunstindustrimuséet i Köpenhamn, Hallands konstmuseum och Kulturen i Lund.
Stålhane medverkade flera gånger på Milanotriennalen och tilldelades guldmedalj 1948 och ett hedersdiplom 1951. STålhane var mångsidig och känd som målande konstnär, keramiker, formgivare och skulptör.
Redan som 18-åring började Stålhane vid Rörstrand som dekorationsmålare. Den första tiden, på 1940-talet, var de måleriska fajansernas tid och han assisterade Isaac Günewald. Han studerade sedan konst vid Grünewalds målarskola 1944-46 och för skulptören Ossip Zadkine vid Académie Colarossi i Paris 1947-48. Han gjorde även studieresor i USA, Frankrike, Spanien, Grekland, Turkiet och Mexico.
Från slutet av 1948 till 1966 ställde Stålhane ut flitigt inte bara i Europa och USA, utan också i Asien, bland annat i Tokyo. Hans verk från 1950-talet, både måleri, skulptur och hans eleganta stengodsvaser har blivit alltmer eftertraktade, inte bara av museer och samlare, utan syns allt oftare i internationella inredningar.
Stålhane utförde för Svenska industritjänstemannaförbundet 1957 reliefen Industri över huvudentrén till förbundets kontorsbyggnad i Stockholm. För Idrottens hus i Lidköping skapade han 1960 stengodsreliefen Match med idrottsgrenar i abstrakta mönster samt en 12 meter lång stengodsvägg till en skyskrapa i Kansas City. Därefter följde reliefer, stengodsväggar till kyrkor, sporthallar och banker samt entréerna till Saabs och Volvos huvudkontor, som är bland de mer framträdande. Till Karlsborgs fästning utförde han dem kända reliefen De som byggde fästningen.