Anneli Furmark, mixed media on panel, signed
Man. 55 x 42 cm
Insignificant wear
Anneli Furmark, född 1962 i Stockholm, är en svensk bildkonstnär och serieskapare. Hon har producerat ett drygt halvdussin seriealbum, varav tre belönats med Urhunden som årets originalsvenska seriealbum. Flera har översatts till engelska. I stillsamma relationsdramer beskriver hon ofta sin uppväxt i Luleå eller mer allmänt norrländska miljöer.
Furmark antogs 1983 till Konstfack, linjen för grafisk formgivning och illustration, men avbröt studierna då hon hellre ville arbeta med fri konst. Senare gick hon på Gerlesborgskolan 1990–1991 och antogs 1991 till Konsthögskolan i Umeå och tog 1997 en magisterexamen. Efter konsthögskolan skaffade Anneli Furmark egen ateljé och var främst inriktad på måleriet, men 1999 började hon teckna serier och blev snabbt framgångsrik och hyllad. Hon arbetar deltid som lärare på Umeå konstskola. Hon utsågs också 2013 till ny ledamot av den statliga Konstnärsnämnden.
Anneli Furmark har sagt att hennes konstnärliga arbete utvecklats via hennes serietecknande och vägrar att separera serier och bildkonst. Hon har en klar uppfattning om vad hon vill säga med sina serier och är fokuserad på själva bilderna, där människorna blir till först när den övriga bilden väl är klar. Det norrländska landskapet är viktigt i många av hennes målningar och serier.
”Jag har liksom en käpphäst som jag alltid vevar med, och det är att serier är bildkonst. En form av. Ingen motsats.”
Som konstnär har Anneli Furmark haft flera separatutställningar och deltagit i grupputställningar i Sverige, England, Sydkorea och Polen. Hon har fortsatt som målare, även om det successivt blivit mer tecknade serier och mindre bilder utan text. Inspirationskällorna är många, men den som konstnären själv ofta nämner är Tove Jansson, ”vars böcker ofta bär ett stråk av melankoli”.
”Furmarks bildvärld är som ett fritt flöde av associationer och hopplock, drömmar och insamlade föremål. Dockhuvuden, återkommande spetsmönster, naturföremål slumpartat placerade i förhållande till varandra. Enkla teckningar och omsorgsfullt utförda akvareller, storskaliga föremål målade på väggen ut över golvet samt minutiösa miniatyrer bildar tillsammans ett collageliknande rum där minnet snurrar runt, runt,” skrev Katrin Holmqvist Sten om Anneli Furmarks utställning på Bildmuseet i Umeå.