”Femme a la pipe”
Signed Appel and dated -74. Canvas 100 x 81 cm.
Piet Moget.
Private collection, acquired from the above in 1976.
“Through play, we renew contact with childhood – My art is childlike”. Karel Appel
Karel Appel examinerades från konstakademien i Amsterdam år 1943 men fick vänta hela 4 år på sin första utställning i Groningen. Hans första stora projekt, utsmyckningar i stadshuset i Amsterdam, kritiserades hårt och väggmålningen täcktes över i tio års tid. Efter denna motgång sökte han sig till Paris och började umgås med flera av de konstnärer som senare skulle bli tongivande på 1900-talets konstscen. I november 1948 bildades CoBrA-gruppen av Appel och några andra unga konstnärer på Café Notre Dame i Paris. Namnet är ett anagram på medlemmarnas respektive hemstad - Köpenhamn, Bryssel och Amsterdam. Övriga ursprungsmedlemmar var danske Asger Jorn, Christian Dotremont och Joseph Noiret från Belgien samt Constant och Beverloo Corneille från Nederländerna.
CoBrA-gruppen, var ett forum för experimentellt samarbete mellan konstnärer som förespråkade och arbetade med spontan expressionism vars abstrakta drag representerade en brytpunkt med det mer formella, geometriskt abstrakta måleriet som var typiskt för tiden. CoBrAs medlemmar arbetade utifrån teorin att konsten stod i direkt relation till det mänskliga psyket och konstnärens sinnesstämning.
I det aktuella katalognumret ”Femme a la pipe”, från 1974 finner vi en lekfull figur rökandes pipa. Som ofta i Appels konst är färgen pastos så att målningen nästan blir till en relief. Med sitt ganska brutala uttryck ger målningen intryck av lätthet och rörelse där dynamiska former och starka färger bidrar till en känsloladdad stämning. Kompositionen är djärv och samtidigt lekfull. Det är det naiva formspråket, de färgsprakande kraftfulla formerna och den levande texturen som är signifikativt för hans semi-figurativa målningar. Appel hade ett vilt och ibland aggressivt sätt att måla där han använde både pensel, händer och palettkniv för att lägga på färg som ibland sprutades direkt från tuben och ut på duken. Han lär ha sagt "My tube is like a rocket, which describes its own space”.