Ei yhteyttä palvelimeen
147
1423869

Lena Cronqvist

(Ruotsi, Syntymävuosi 1938)
Lähtöhinta
60 000 - 80 000 SEK
5 370 - 7 160 EUR
5 500 - 7 330 USD
Vasarahinta
145 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Louise Wrede
Tukholma
Louise Wrede
Asiantuntija, nykytaide, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Lena Cronqvist
(Ruotsi, Syntymävuosi 1938)

"Flicka med baddjur"

Signed LC and numbered 2/5. Foundry mark H. Bergman. Executed in 1993-94. Patinated bronze. Height 29 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Lars Bohman, Stockholm.
Lars Wetterling Collection.

Kirjallisuus

Galleri Lars Bohman (ed.), "Lena Cronqvist - Skulpturer", 1995, reproduced fullpage on p. 47.

Muut tiedot

Lena Cronqvist är alltsedan 1970-talet en av vår tids mest uppmärksammade konstnärer. Med en egenartad konstnärlig säkerhet, stor närhet och sinnlig påtaglighet har hon skildrat sina upplevelser av sin egen barndom, moderskapet och familjen. Barndomen har särskilt varit ett starkt tema som Lena Cronqvist har vridit och vänt på i sina arbeten inom både måleri och skulptur.

På 1990-talet började Lena Cronqvist att på allvar utforska skulpturen som uttrycksform och under det senaste decenniet har hon alltmer framstått som en av samtidens mest intressanta skulptörer. De tidiga skulpturerna, skapade bland annat under vistelser i New York med maken och författaren Göran Tunström, var små till formatet. I inledningsordet till Lena Cronqvists utställningskatalog i Lokstallet i Strömstad år 2000 beskrev Göran Tunström de första ”Flickorna” så här;

”Jag minns dem i motljus, i vår första trånga bostad i New York, de små vaxklumparna. Hur de – som om hon såg med fingrarna – förvandlades till varelser med utseende, karaktär, små fulvackra figurer i begynnelsen av livet, med hela registret av möjliga handlingar i sina gener. Och de log. De ler, de räcker ut tungan, de sätter lillgammalt händerna i höfterna och beter sig överhuvudtaget inte salongsfähigt. De fnissar åt sig själva och oss. Och säkert äger de Namn, fast de för tillfället gömt undan dem, eftersom Namn skulle låsa dem ute från det utopiska land där varje handling – också de grymmaste – är tillåtna, varje grimas en utmaning, både mot världen och det JAG som de (vi) skall dresseras att bära, alldeles snart, när den abrupt tagit slut, Flickans tid. Barnets”.

Under de senaste åren har utvecklingen gått vidare mot allt större bronsskulpturer, fortfarande med samma motivkrets, unga flickor. Men flickorna är annorlunda. De första flickorna var verkligen små, gåtfulla och utstrålade starka uttryck. De tunna flickorna som befolkar Cronqvists universum från1993-94 är trotsiga och självständiga, vanartiga och ibland elaka.

Lena Cronqvist skulpturer återfinns i många offentliga samlingar; ”Hand i hand” är placerad i Rackstadmuseets park i Arvika, ”Flicka i balja” i Trefaldighetsallén i Norre Katts park i Halmstad och ”Flicka som räcker ut tungan utanför Stockholms stads konstkansli. I Karlstad, Lena Cronqvist födelsestad, står ”Två flickor” placerade framför Värmlands museum. ”Flicka i balja” köptes in 2010 av Sven-Harry Karlssons konstmuseum och finns nu till beskådan vid Vasaparken i Stockholm. En sammanhållen grupp om sex skulpturer av Lena Cronqvist, utförda 1998 har tillfälligt fått sin hemvist vid Slussen. Fem av dem står tillsammans på en mobil plattform på Ryssgården vid Stadsmuseet ”Flicka med hopprep” fått en egen placering i informations-lokalen på Stadsgården 8.