"Indisk biljard"
Signed Reuterswärd and dated 1962 on verso. Canvas 89 x 116 cm.
Bukowski Auktioner, Stockholm, Moderna 428, 28 November, 1984, cat. no. 566.
När Moderna museet öppnades i Stockholm 1958 var det ett museum som bjöd in besökaren på ett helt annat sätt än de gamla, traditionella museerna. Pop-konsten med happenings och performances hade slagit igenom i USA och Moderna museet blev scenen för denna nya konst med utställningar som bjöd in besökarna att aktivt delta i konsten. Det var plötsligt tillåtet att ha roligt på en utställning och att röra och ta på föremålen.
Carl Fredrik Reuterswärd var en viktig del i denna banbrytande period och med sin Duchamp-inspirerade konst gjorde han, ofta med ett humoristiskt anslag, uppror mot den etablerade konsten. Debuten på legendariska galleriet Samlaren i Stockholm 1957 följdes av ett internationellt genombrott på det betydelsefulla Galerie Maeght i Paris ett tiotal år senare.
Folke Edwards skriver i "Från modernism till postmodernism, Signum, Lund, 2000 på sid 172-173. "I Reuterswärds spirituella och eleganta 60-talsmåleri är studsande biljardbollar och uppblåsta cigarrer centrala aktörer i ett alltmer sofistikerat och underfundigt rollspel, där han kombinerar kalligrafins elegans med serietidningens fräckhet."
Carl Fredrik Reuterswärd var en centralfigur i Sverige och internationellt i efterkrigstidens konstliv. Endast Öyvind Fahlström torde haft en större betydelse på den globala arenan och ingen annan svensk bör ha haft samma internationella kontaktnät som Reuterswärd, från konstnärer som Marcel Duchamp till kritiker som Susan Sonntag. Beläst, intellektuell, verbal, skojfrisk och virtuos skapade han sina viktigaste verk i början av 60-talet. Spel indikativa om slumpens skördar, cigarrer i olika format och användandet av repetitiva bildelement före Warhol tillkommer 1961-63. Därefter tar han sin berömda semester under vilken han experimenterar med laser över Paris hustak. Senare skapar han olika identiteter, Kilroy och konsthandlaren Pratt-Müller är bara några av de mer kända. CFR skapade virtuos konst ända tills han fick en stroke år 1989 som förlamade hans målarhand. Dock gav han inte upp utan lärde sig teckna på nytt, nu med andra handen vilken styrs av den andra hjärnhalvan och därför leder till en ny bildvärld.