Untitled
Signed Tuija Lindström on verso. With copyright stamp and labels Tuija Lindström/Bildhuset on verso. Gelatin silver print, image 14.7 x 14 cm. Sheet 29 x 23 cm.
Acquired directly from the photographer.
Det är nu snart ett år sedan Tuija Lindström gick bort i december 2017. Hon lämnade efter sig såväl ikoniska bilder som varaktiga avtryck inom svenskt fotografi. Hennes arbete som fotograf, lärare och rektor har till stor del legat till grund för det genomslag som det idébaserade fotografiet har fått inom svenskt samtidsfotografi.
1992-2001 var Tuija Lindström professor på Fotohögskolan, nuvarande Högskolan för Fotografi vid Akademin Valand, i Göteborg. Hon var den första kvinnan på den posten och under hennes tio år som professor förändrades utbildningen, den konstnärliga nivån höjdes och det blev en tydlig teoretisk undervisning med kurser i exempelvis konsthistoria och feministisk teori. Under hennes tid vidgades perspektivet även internationellt och flera kritiker, konstnärer och filosofer verkade som gästföreläsare på skolan. Det riktades vid tiden kritik mot denna ändring i utbildningen, speciellt från företrädare inom pressfotografin.
Lindströms mest uppmärksammade bildsvit är ”Kvinnorna vid Tjursjön/Girls at Bulls Pond” från 1991. Sammanlagt består sviten av åtta fotografier med flytande kvinnor i olika positioner, samt lika många strykjärn, varav närmare hälften är röda. De mjuka bleka kropparna står i stark kontrast mot de metalliska hårda strykjärnen. Lindström har själv genom åren återvänt till sina äldre bilder och därmed gett dem nya betydelser. Hon har prövat att finna nya digitala gestaltningar av sina äldre verk och därmed har hon valt att inte förlita sig på vintage kopians historiska autenticitet utan har velat föra sina motiv till samtiden genom att förnya deras tekniska språk. De senaste åren arbetade hon med den digitala tekniken pigment print. På den här auktionen har Bukowskis glädjen att kunna visa på Lindströms bredd och utveckling genom fotografier från flera olika år och projekt. Alltifrån hennes fantastiska porträtt till hennes nyskapande framställningar av kvinnokroppen, som bryter de gängse skönhetsidealen, och hennes senare fraktala mönster.
Sune Nordgren, museiman och konstkritiker, har skrivit vackert om Tuija Lindströms arbete:
”I tio år var Tuija Lindström professor på den nyinrättade Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg. Hon var en kontroversiell ledare för skolan, men hon var också djärv och kreativ. Hon kände traditionen, men visste också vad man kunde göra med den. Hennes sätt att undervisa var krävande och utmanande, och just därför kom hon att betyda mycket för många, inte minst kvinnliga fotografer, där hon kunde ingjuta mod och få dem att ta för sig. Tuija Lindström ifrågasatte och tog ingenting för givet, många romantiska dimridåer kring fotografin skingrades och aldrig tidigare har fotografisk utbildning haft samma kritiska förhållningssätt kombinerad med en hög konstnärlig nivå. Bland kurserna fanns både konsthistoria och feministisk teori. Men det handlade inte bara om att se, hennes elever skulle reflektera också, över det som hände omkring dem i samhället och med dem själva.
Tuija Lindström har aldrig stannat upp. Med stora utställningar, som ”Look at us” på Liljevalchs 2004, där hon fyllde konsthallen med ett slags ”mitt-i-livet-retrospektiv” tog hon samtidigt stora kliv in i nya bildvärldar. Nakna och avslöjande, valörrikt och strängt svart och vitt, tekniska experiment och privata bilder. Ingenting är främmande för henne. Men allt har samma medvetna val av komposition och form. Som kvinnan som står naken på taket, en klassisk marmorskulptur av kött och blod. Ett ögonblick för evigheten.”