Ei yhteyttä palvelimeen
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
492
981221

PG Thelander

(Ruotsi, Syntymävuosi 1936)
Lähtöhinta
175 000 - 200 000 SEK
15 600 - 17 800 EUR
15 700 - 17 900 USD
Vasarahinta
190 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89
PG Thelander
(Ruotsi, Syntymävuosi 1936)

”Pingvin vid tunnor”

Signed PG Thelander. Canvas 130 x 145 cm.

Näyttelyt

Lars Bohman Gallery, Stockholm, 17 November - 12 December, 2012.

Muut tiedot

Med glimten i ögat lånar P G Thelander in motiv från den klassiska konsten och placerar in dem i sin egen bildvärld. Genom att lekfullt placera till synes irrelevanta objekt och föremål i en vardaglig omgivning överraskar han betraktaren. Utan förklaring låter han oss tolka pingviner, strutsar och grodor bland morötter, potatisar, blåa kuber och trälådor där bakgrunden är tejpad eller fastspikad.
P G Thelander finns representerad på samtliga större museer i Sverige och även internationellt, bland annat på MoMA (Museum of Modern Art) i New York, British Museum och Victoria & Albert Museum i London.

”I pingviners sällskap. P G Thelander lånar gärna motiv från renässanskonsten, men med ditmålade pingviner, morötter och meloner sätter han sin egen prägel på konsthistoriens klassiker.
Namnet P G Thelander väcker konstnärliga associationer av det mer udda slaget. Länge förknippades han med potatisar och morötter. Numera har rotfrukterna hamnat lite i skymundan och istället befolkas hans målningar av pingviner.
Att stjäla från konsthistorien och foga ihop sådant som kan tyckas helt apart, är ett arv från 60-talet och popkonsten, säger han själv. Ett sorts sabotage mot finkonsten som P G Thelander renodlat och gjort till sitt signum.
Uppslagsverken talar om ett särpräglat bildspråk och om dubbla bildytor som ger en absurd överton till de realistiska framställningarna. P G Thelander är mer jordnära än konstskribenterna. Märkliga detaljer, som gröna meloner i en svartvit pingvinvärld, förklaras med att målningen behövde en grön färgklick just på det stället.”
Ur Sörmlands Nyheter 5/10 2001

”Med glimten i ögat blandar han motiv ur den klassiska konsten med egna inslag. Han placerar lekfullt irrelevanta objekt i ett till synes ordinärt motiv. Bilderna är överraskande, ty vem undrar inte varför det finns muttrar, skruvar, öglor, plåsterlappar och tapetremsor här och var bland pingviner, sköldpaddor, strutsar och grodor? Och så en och annan blå kub, orange morot, prickig flugsvamp eller röd hummer. PG Thelanders fantasi är outtömlig. Humor och lekfullhet är kännetecken för hans konst. PG Thelander finns representerad på alla större museer i Sverige och på flera i Norden, Paris, Dresden, Mexico City, New York och San Francisco. Humor och lekfullhet är kännetecken för hans konst.”

”P G Thelander har länge arbetat med förskjutningar mellan realism, naturalism och det overkliga och har skapat en värld som är omisskännligt hans. Naturen representeras ofta av något djur som förhåller sig till ett objekt, till exempel en pingvin och en skottkärra. Thelander spelar dessutom med kontrasterande vi¬suella effekter, där målningarna delvis närmar sig trompe-l’œil, medan andra partier är mer skissartade.
Det är svårt att inte imponeras av Thelanders måleri. Dukarnas inneboende kontraster skapar en dynamik som gör att motiven stannar kvar, men samtidigt är jag lite osäker på vad de vill säga.”
Ur DN Kultur 19/11 2005