Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Ceramic design by Kyllikki Salmenhaara E1118
Huutokauppa:
Carl Oscar Borg – Depicter of the American West F582
Huutokauppa:
Franco Costa F574
Huutokauppa:
A Worldwide Private Collection F579
Huutokauppa:
Classical Antiques F577
Huutokauppa:
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Selected Gifts E1128
Huutokauppa:
Curated Timepieces – November F529
Huutokauppa:
362
1048477

PG Thelander

(Ruotsi, Syntymävuosi 1936)
Lähtöhinta
400 000 - 600 000 SEK
35 400 - 53 100 EUR
36 200 - 54 300 USD
Vasarahinta
360 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Lena Rydén
Tukholma
Lena Rydén
Johtava taideasiantuntija, moderni- ja 1800-luvun taide
+46 (0)707 78 35 71
PG Thelander
(Ruotsi, Syntymävuosi 1936)

"Herr Dubuffet med familj"

Signed Thelander, executed 1973-74. Canvas 200 x 180 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Karl-Erik Johansson, Swedish collector.

Näyttelyt

Musée Dynamique, Dakar, Senegal, exhibition arranged by C O Hultén.
Galerie Aronowitsch, Stockholm, March-April 1974, catalog no. 5.
Hallands museum, 1994.
SAK, Sveriges Allmänna Konstförening, exhibition at Konstakademien in Stockholm, 1994.

Kirjallisuus

"P G Thelander - paintings", Edition Studio L2, ill fullpage in colour, p. 27.
Karl-Erik Johansson, "Samla sitt liv - konstälskarens bilderbok", Bokförlaget Arena 2010, p. 53, ill p. 52.
Will be illustrated in a coming book about P G Thelander's earliest works.

Muut tiedot

P G Thelanders föräldrar var kulturellt intresserade och prenumererade på Konstrevue, vilket var en viktig källa till inspiration för P G. I slutet av 1950-talet och början på 1960-talet gick han på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Samtida elever med Thelander var bland andra Lena Cronqvist, Olle Kåks och Jan Håfström.

På Konstakademien blev det mycket modellmåleri men det var inget för Thelander som behövde liv. Det fick han på skolans grafikavdelning som höll till på det då sjudande Skeppsholmen med det nyöppnade och Pontus Hultén-drivna Moderna Museet. Rörelse i konsten, De fyra amerikanarna, kvällarna, öppenheten och diskussionerna inspirerade. ”Allt var nytt!” Thelander insöp de nya konstnärliga vindarna men begav sig också ner till Paris där han också, på klassiskt manér, studerade de äldre mästarna på bland annat Louvren.

Att låna och citera konsthistorien på ett anarkistiskt och surrealistiskt vis är Thelanders metod och konstnärliga livsluft. Det handlar om möten med konstnärer: allt ifrån Giotto, della Francesca, okända och anonyma, ryska avantgardister till amerikanska pop-konstnärer. Återkommande är Jean Dubuffets porträtt av gubben Henri Calet costume rouge från 1947.

"Jo, Dubuffets vänporträtt av författaren André Calet hade gjort så starkt intryck, att P.G. upplevt det som gjort speciellt för honom. Den figuren dyker upp som ett slags citat i målningar och grafik nu och då. Moroten och potatisen associerar förstås till Gröna vågen, som var aktuell, när målningen kom till. Men bilden är mer självbiografisk. Vid den tiden var P.G. Thelander hemmaman, eftersom hustrun förvärvsarbetade och behövdes hos barnet och för att sköta hushållet i den velour-anda, som då börjat råda. Då skalade han morötter och potatis. Av dessa rotfrukters format att döma kunde konstnären ibland finna uppgiften svåröverstiglig och känna en viss självömkan.

P.G. Thelander har dessutom själv tagit plats i målningen, eftersom han identifierat sig med Dubuffets porträttfigur. Om man tittar noggrant, ser man att personen inte bara tyngs mot jorden av en oskalad potatis, utan samtidigt vårdar ett lindebarn, som han håller i famnen. Av barnets knappar till ögon anar man att även sömnad ingick i hemmamannens uppgifter." Karl-Erik Johansson, "Samla sitt liv - konstälskarens bilderbok", Bokförlaget Arena 2010, sid 53.