Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Ceramic design by Kyllikki Salmenhaara E1118
Huutokauppa:
Carl Oscar Borg – Depicter of the American West F582
Huutokauppa:
Franco Costa F574
Huutokauppa:
A Worldwide Private Collection F579
Huutokauppa:
Classical Antiques F577
Huutokauppa:
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Selected Gifts E1128
Huutokauppa:
Curated Timepieces – November F529
Huutokauppa:
247
920921

Gösta Adrian-Nilsson

(Ruotsi, 1884-1965)
Lähtöhinta
40 000 - 50 000 SEK
3 540 - 4 420 EUR
3 620 - 4 530 USD
Vasarahinta
46 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Lena Rydén
Tukholma
Lena Rydén
Johtava taideasiantuntija, moderni- ja 1800-luvun taide
+46 (0)707 78 35 71
Gösta Adrian-Nilsson
(Ruotsi, 1884-1965)

"Samoa"

Signed GAN. Collage and water colour on paper 27 x 14 cm.

Muut tiedot

Verso letter from the artist to the first owner:

"Käre Gösta / Tack för ditt brev som gladde mig och som strax förde tankarna till att affichera (? [relaterar möjligtvis till collaget i fråga?...] ) sig på detta vis, med magiska namn på städer, som alla hade betydelse under den period vi höll ihop. Bordeaux var ju etappen på min återfärd från Bidart, den oförgätliga sommar du erbjöd mig husly (?) i villan du och Gladys hyrt. Och jag behöver tala om tjurfäktningen i Bayonne samman med Matti - och den svit/serie (?) av bilder som blev följden, och som är berättelse nog. Min tidigare flykt från Paris är (?) le Hâvre, men det blev en snabb återvändo till det lilla hotellet i Montparnasse, dit du sedan kom med bröderna Rubinstein. Nu har jag satt filmrullen i gång och det är bara att följa bilderna ut till Bellevue, våra gladaste bilder finns nog i det avseendet (?). Ja tack käre Gösta för en fin kamratskap och hjärtat ska gro av drömmar, annars blir det kallt - de tonerna glömmer jag aldrig. Din gamle vän Gösta Adrian [-Nilsson?]".

Att tonsättaren och kamraten Gösta Nystroems brev inte bara glatt utan även inspirerat GAN till föreliggande utsökta collage/akvarell framgår tydligt av GAN:s svar till Nystroem. GAN hade mött Nystroem i Paris omkring 1920 och deras varma vänskap kom att utvecklas på plats i den franska huvudstaden samt i södra Frankrike, vilket Jan Torsten Ahlstrand beskrivit enligt följande år 2008:

"I augusti 1920 blev GAN bekant med kompositören Moses Pergament, som blev så tagen av GAN:s målning ’Drömmen om Samoa’ att han komponerade ett musikaliskt poem till den. De blev goda vänner och inledde ett balettsamarbete, som flera år senare ledde fram till baletten ’Krelantems och Eldeling’ på Operan i Stockholm. GAN lärde också känna Pergaments styvbröder Matti och David Rubinstein samt hans vän tonsättaren Gösta Nystroem. En varm vänskap med ’musikanterna’ - som GAN kallade dem - utvecklades under vinterhalvåret 1920-21, då ’musikanterna’ hyrde en villa i Meudon, sydväst om Paris. Ibland tog GAN tåget ett par gånger i veckan från Gare Montparnasse ut till Station de Bellevue för att hälsa på sina musikaliska vänner i Meudon. Mellan GAN och Gösta Nystroem uppstod en nära vänskap, och GAN anförtrodde sig gärna åt Nystroem. Kanske förenades de två göstorna av att de båda hade havet i blodet, även om denna passion låg på vitt skilda plan. Medan GAN var en landkrabba som drömde om resor till fjärran länder, så var Nystroem seglare och hade 1916 fått följa med polarforskaren Roald Amundsen på en strapatsrik resa till Norra Ishavet. Ur denna vänskap växte fram ett kreativt samarbete med flera balettprojekt, där GAN gjorde en stor mängd raffinerade kostymskisser. Det mest genomförda av dessa tyvärr orealiserade balettprojekt blev ’Ishavsbaletten’ 1923, avsedd för Rolf de Maré och Svenska Baletten. Det var också Gösta Nystroem som bekostade tryckningen av GAN:s programskrift ’Den gudomliga geometrien’ i Helsingfors 1922. Den 23 juni 1921 gifte sig Gösta Nystroem i Bidart med skulptrisen Gladys Heyman, som kom från en förmögen judisk familj i Göteborg. Paret hyrde under sommaren 1921 en villa i Bidart, som är en välkänd badort söder om Biarritz och Bayonne vid Biscayabukten. I närheten bodde även Matti Rubinstein. Söndagen den 7 augusti om morgonen anlände GAN med tåg till Bidart, ditbjuden av paret Nystroem, som redan följande kväll skulle fara tillbaka till Paris. ’Jag är vid Atlanten - vid foten av Pyrenéerna - någon timmes väg från Spanien’, antecknade GAN förtjust i sin dagbok. Under en halv månad fick han husera ensam i Nystroems villa med egen hushållerska”.