Ei yhteyttä palvelimeen
Live-huutokaupat
Modern Art & Design 660
Huutokauppa: 19.−20. marraskuuta 2024
Important Winter Sale 661
Huutokauppa: 11.−13. joulukuuta 2024
121
884830

Maria Friberg

(Ruotsi, Syntymävuosi 1966)
Lähtöhinta
50 000 - 60 000 SEK
4 420 - 5 300 EUR
4 550 - 5 460 USD
Vasarahinta
30 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Maria Friberg
(Ruotsi, Syntymävuosi 1966)

"Confront me back I" and "Confront me back II", 1997

Diptych. Both parts signed Maria Friberg and dated 1997 and numbered 4/6 on verso. Colour photograph, laminate, aluminum, rubber, 68 x 98 cm each.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Charlotte Lund, Stockholm.

Näyttelyt

Another example has been exhibited at:

1997
Nordens Hus , Reykjavik.
Stenersenmuseet, Oslo.
Färgfabriken, Stockholm.

1998
Bohusläns museum, Uddevalla.
Uppsala Konstmuseum, Uppsala.
Württembergischer Kunstverein, Stuttgart, "Out of North".

2001
Copenhagen Contemporary Art Center, Copenhagen, "Maskuliniteter".
Team Gallery, New York.

2002
Plains Art Museum, Fargo.

2003
Galica Arte Contemporanea, Milano, "Show Up". Curator Iris Müller-Westermann.

2006-2007
Riksutställningar, Visby, "Art and Feminism, Swedish Art and Feminism Issues from 1970- to the Present", the exhibition travelled to Dunkers kulturhus, Helsingborg, Göteborgs Konstmuseum, Liljevalchs konsthall.

Kirjallisuus

Maria Friberg e.a, "Maria Friberg", 2005, illustrated on full page in colour pl. 16.
Maria Friberg e.a, "Changed Positions", 2015, illustrated on full page in colour.

Muut tiedot

Maria Fribergs diptyk ”Confront me back I och II” från 1997 är ett nyckelverk i hennes produktion, det första hon gjorde med kostymklädda affärsmän. Det är fotograferat på Island, med en affärsman från Reykjavik. Mannen sitter mellan förarsätet och passagerarsätet. Formatet på de två fotografierna är hämtade från backspeglar på en bil och gummilisten som ramar in verket är ifrån en bilinredning. Idén bakom verket "Confront me back" gjordes både som video och fotografi. Det handlar om att utforska den manliga identiteten och sexualiteten, normer i samhället kontra den egna individen. Lorella Scacco, expert på svensk videokonst och curator har i sin text "Mentala målningar" skrivit om Maria Fribergs konstnärskap och satt in konstverket i ett större sammanhang:
"Friberg tillhör den generation av konstnärer som benämndes ”det nordiska miraklet", en grupp konstnärer från Norden som slog igenom under 1990-talet och uppmärksammades internationellt av konstkritiker för sin höga konstnärliga klass. År 2000 bjöd David Elliott in Maria Friberg till Organising Freedom, en utställning på Moderna Museet i Stockholm. Detta var en viktig del i det utforskande av den samtida nordiska konsten som pågick under dessa år. Verk av Eija-Liisa Ahtila, Olafur Eliasson, Henrik Håkansson, Peter Land, Ann-Sofi Sidén, Knut Åsdam med flera visades i samma utställning. Elliott menade att på 1990-talet fick nordiska kvinnliga konstnärer större exponering och mer uppmärksamhet. Dessutom fanns det en generell tendens bland konstnärer att behandla psykologiska tillstånd och beteenden i samhället. Det
var ett årtionde som kännetecknades av emotionell känslighet - som han definierade som "kramigt/känslosamt" - och av en återupptäckt av manligt och kvinnligt som något inneboende i människans natur. I detta avseende har Fribergs konstnärliga utforskande varit typiskt ända sedan starten, särskilt när det gäller hennes idoga undersökning av den manliga världen, som hon jämför med kvinnliga erfarenheter, och i vidare mening med själva begreppet identitet. Confront me back (1997) är startskottet för hennes konstnärliga karriär. I videoverket analyserar hon manlig sårbarhet genom
att filma en man klädd i kostym som sitter i baksätet på en bil och sakta förlorar medvetandet. Om han somnar eller svimmar är oklart. Till en början kan diskrepansen mellan mannens fysiska tillstånd och hans eleganta, kraftfulla gestalt verka skrattretande, men det väcker även tankar om självkontroll eller brist på hämningar, sanning eller sken. Bilen som typisk manlig symbol är något konstnären vidareutvecklar i senare verk."