Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Barbie and friends E1136
Huutokauppa:
Chinese Works of Art F512
Huutokauppa:
Curated Timepieces – December F530
Huutokauppa:
A Designer's World E1138
Huutokauppa:
International Modernists F601
Huutokauppa:
Milić od Mačve 7 paintings F592
Huutokauppa:
Helsinki Design Sale F612
Huutokauppa:
Helsinki Spring Sale F613
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
1
902593

Anna Bjerger

(Ruotsi, Syntymävuosi 1973)
Lähtöhinta
40 000 - 50 000 SEK
3 580 - 4 470 EUR
3 630 - 4 540 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Anna Bjerger
(Ruotsi, Syntymävuosi 1973)

ANNA BJERGER, Oil on aluminum. Signed Anna Bjerger and dated 2012 on verso

"Polkadot". 80 x 60 cm.

Näyttelyt

Körsbärsgårdens Konsthall, Sundre Gotland, "Anna Bjerger", 23 July - 15 September 2013.

Kirjallisuus

Gotlandstidningen 23 July 2013, article "Europeisk stjärna visas på ön", writer Emelie Bergbohm, illustrated.

Muut tiedot

I samband med att målningen "Polkadot" visades i utställningen på Körsbärsgårdens Konsthall sommaren 2013 skrev Marita Jonsson följande text om Bjergers målningar:

"Hösten 2008 visades en exceptionell utställning på Konstakademin i Paris. Qui est-tu? Vem är du? var det uppfordrande namnet. Bland antika skulpturer och porträtt av bland andra Rembrandt van Rijn visades verk av Louise Bourgeois, Anish Kapoor och Marina Abramovic och nutida porträtt av Roman Opalka och en för mig okänd konstnär, Anna Bjerger.

Långt senare insåg jag att hon var svensk. Och bodde någonstans i Småland.

Anna Bjerger (född 1973) utbildade sig på konstakademien i London, fångades upp av gallerister runt om i Europa. Idag är hon representerat på prestigefyllda museer för nutida konst och hos samlare (Jodå även på Moderna Museet i Stockholm)

Porträttet som jag såg i Paris, en kvinna i mörker med klar belysning på axeln och en bit av håret kunde inte lämna mig. Det slutade med att jag sökte upp henne i ateljén utanför Älmhult och vi bestämde att hon när hon hade möjlighet skulle ställa ut hos oss på Körsbärsgården.

Anna målar med flödande oljefärg på aluminiumplåt. Färgen rinner, droppar, avsätter tydliga penselspår. Penselföringen tyder på att hon målar snabbt och tveklöst.

Motiven är hämtade från dagstidningar och magasin; fotografier utan anspråk på konstnärlighet, frysta ögonblick av stillhet, ensamhet, vardagssituationer, semester.

”Jag samlar på reseskildringar, fotomanualer och faktaböcker….

Ofta är det genremotiv med en omedveten och avvikande prägel som fångar min uppmärksamhet. Med hjälp av måleriet utforskar jag fotots egenskaper, det är i mötet som verket blir till.”

Anna Bjerger brukar nämnas i sammanhang där fotografiska förlagor och drömlikt naturmåleri står i fokus men gick samtidigt vidare i utforskandet av fotoförlagornas berättelser ryckta ur sina sammanhang. Hon är kvar i sina förebilder och inspirationskällor men i sitt måleri åsidosätter hon fotots entydliga kausalitet. I stället penslar bilderna fram färger och stämningslägen som minner om nordiskt måleri när det är som allra bäst; den New Yorkbaserade kritikern Christian Viveros-Fauné liknar hennes måleri vid Edvard Munchs stämningar av ensamhet, oförmåga att möta medmänniskor, ångest,. De platta obegripliga reportagebilderna från resemagasin lyfter i måleriet fram ödslighet och isolering som då och då för tankarna till Hopper och 50-tal.

Anna Bjergers motivval skildrar både vår isolering och kontaktlöshet i samtiden. Och hur vi i Norden söker oss till naturen. Skrämmande, grön, frodig. Likgiltig inför människans behov. Ibland upp och nedvänd, där sjöns spegling är den verkliga världen. "