Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Selected Gifts E1128
Huutokauppa:
Curated Timepieces – November F529
Huutokauppa:
Josef Frank and Friends – Winter Edition F534
Huutokauppa:
Jern's Weapon Collection E1122
Huutokauppa:
A Swedish Private Collection F578
Huutokauppa:
The Beautiful Line F593
Huutokauppa:
Design Jewellery Online E1100
Huutokauppa:
174
757409

Rolf Hanson

(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)
Lähtöhinta
400 000 - 500 000 SEK
35 400 - 44 200 EUR
36 200 - 45 200 USD
Vasarahinta
320 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Rolf Hanson
(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)

"Runtom trappa"

Signed Rolf Hanson and dated 2008 on verso. Panel 140 x 130 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Örsta, Kumla.

Muut tiedot

Rolf Hansons måleri pendlar dels mellan det abstrakta och det figurativa, dels mellan yta och djup. Ur dessa motsättningar har han format sitt unika och personliga utryck, fyllt av energi och rytm. Oavsett om han har arbetat med motivserier av bl.a. trappor och hus eller låtit färgen spela fritt i abstrakta kompositioner är spänningen mellan det rumsliga och dukens platta bildyta närvarande. Färgen har dock alltid en central plats i hans konst och ger målningarna en alldeles egen harmoni, Hanson har själv i en intervju i samband med den pågående utställningen på Pumphusets Konsthall i Landskrona liknat sitt skapande med musik: " - Det är ungefär som en kompositör som skriver ett musikstycke, det handlar om att få balans. Komposition är en sak, färgpaletten är en annan. Det handlar om att få ihop det".

Under sitt konstnärskap har Rolf Hanson tagit sig an olika serier av motivkretsar men den som anses som hans främsta och mest uppmärksammade är "Runtom trappor", vilken även blev hans stora genombrott. 1999 tilldelades han det prestigefyllda Carnegie Art Awards första pris för Runtom trappa IV, V och VI och beskrev då ursprunget till trapporna: - "Under en vistelse i Grez-sur-Loing, Frankrike beslöt jag mig för att promenera till Montigny-sur-Loing och se en berömd trappa som finns där. Jag tyckte då att motivet i verkligheten var så intressant att jag ville ge mig i kast med uppgiften att försöka göra en målning av den att ta med hem till Sverige, som ett minne från min vistelse i Frankrike.
- Det är samma trappa som finns i Carl Fredrik Hills målning från 1876. Hur har han influerat dig?
- Influerat? Jag tycker att han är en mycket bra målare! Det var inspirerande att använda sig av samma motiv som Hill och sedan göra min egen version av trappan.
- Färgerna rött och gult i kontrast med mörka partier är ständigt återkommande i dina målningar. Betyder dessa färger något speciellt för dig?
- Inga färger är viktigare än några andra. Jag försöker att förhålla mig så fritt som möjligt till färgerna för att kunna utforska dem så långt som möjligt".

Auktionens två målningar från serien "Runtom trappor" är imponerande exempel på Rolf Hansons förmåga att låta bildytan förbli både öppen och stängd på en och samma gång. Trappan stegrar sig uppåt och inbjuder betraktarens blick att vandra in i bilden vilket resulterar i en nästintill svindlande upplevelse. Färgen tycks rinna nerför trappstegen samtidigt som balansen bibehålls av spelet mellan ljus och skugga. Hanson har själv beskrivit trapporna med följande ord: "En trappa är ett så vanligt inslag i den privata och offentliga arkitektur vi till vardags rör oss i att vi knappt lägger märke till den – förutsatt naturligtvis att vi rör oss utan besvär och trappan alltså inte utgör något hinder. Sedd med målarblick, som uttrycket löd en gång i tiden, blir trappan en utmaning av annat slag: dess jämna växling mellan vertikala och horisontella plan och dess perspektiviska egenskaper gör trappan till ett lika intressant som besvärligt objekt att avbilda, både vad gäller ljus- och linjespel".