Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Timeless Sculpture E1152
Huutokauppa:
Chalet Interiors E1096
Huutokauppa:
A Modern Selection F602
Huutokauppa:
Helsinki Design Sale F612
Huutokauppa:
Helsinki Spring Sale F613
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
293
714529

Rolf Hanson

(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)
Lähtöhinta
180 000 - 200 000 SEK
16 100 - 17 900 EUR
16 300 - 18 100 USD
Vasarahinta
180 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Jan Ekman
Jan Ekman
Appraiser
+46 (0)70 267 09 23
Rolf Hanson
(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)

Runtom trappa #10

Signed Rolf Hanson and dated 2005 on vers0. Panel 90 x 80 cm.

Muut tiedot

År 1999 tilldelades Rolf Hanson Carnegie Art Awards första pris för Runtom trappa IV, V och VI
Juryns motivering:
Rolf Hanson får Carnegies första pris för att han - återigen - i en ny svit målningar gör det nästan omöjliga: Mitt i den mest slitna av konstnärliga genrer - "figurativt oljemåleri" - skapar han verk som känns fullkomligt samtida och därtill ytterst angelägna. Han bearbetar, knådar och pressar traditionen till det yttersta - det är som om själva bildytan flämtar efter den samtidigt intensiva och kärleksfulla behandlingen - och utvinner verk med en unik energi och skönhet.
Rolf Hanson har sedan sin separatutställning 1985 på Moderna museet och Venedig-biennalen 1988 haft en stark position i den svenska konstvärlden. Från början var en del av pannåerna enorma och motiven abstrakta, men under resans gång har såväl format som motiv förändrats.
Rolf Hanson arbetar oftast i serier, och tar sig an ett motiv eller en form från olika vinklar och på olika sätt. Från mitten av 1990-talet inkorporerades figurativa element i en svit målningar under namnet Runtom hus. Likt en fotograf zoomar Hanson in och ut från motivet och visar huset från olika håll.
Runt om hus följdes av Runtom trappa och Descendent/remontant. Runtom trappa består av flera variationer av samma trappa som vrider sig i olika vinklar, fokuseras och abstraheras, ömsom glöder i färg ömsom döljer sig i skugga.
Rolf Hanson beskriver själv hur han började med temat Runtom trappa så här. - Under en vistelse i Grez-sur-Loing, Frankrike beslöt jag mig för att promenera till Montigny-sur-Loing och se en berömd trappa som finns där. Jag tyckte då att motivet i verkligheten var så intressant att jag ville ge mig i kast med uppgiften att försöka göra en målning av den att ta med hem till Sverige, som ett minne från min vistelse i Frankrike.
- Det är samma trappa som finns i Carl Fredrik Hills målning från 1876. Hur har han influerat dig?
- Influerat? Jag tycker att han är en mycket bra målare! Det var inspirerande att använda sig av samma motiv som Hill och sedan göra min egen version av trappan.
- Färgerna rött och gult i kontrast med mörka partier är ständigt återkommande i dina målningar. Betyder dessa färger något speciellt för dig?
- Inga färger är viktigare än några andra. Jag försöker att förhålla mig så fritt som möjligt till färgerna för att kunna utforska dem så långt som möjligt.
Låt oss avsluta med ett citat från katalogen till Lars Nittves utställning med Rolf Hanson på Rooseum 1995:
- För Hanson är det dock nog mest en fråga om att hitta en punkt där han känner att det finns ett motstånd, en friktion eller dissonans som ger honom möjlighet att återigen pressa konventionen - måleriet - till det yttersta. Som gör att det känns som om dess hårt hoppressade ramar håller på att sprängas. Som gör att det, med en lika sliten som härlig klyscha, sjunger.