Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Ceramic design by Kyllikki Salmenhaara E1118
Huutokauppa:
Carl Oscar Borg – Depicter of the American West F582
Huutokauppa:
Franco Costa F574
Huutokauppa:
A Worldwide Private Collection F579
Huutokauppa:
Japanese Prints & Works of Art F511
Huutokauppa:
Classical Antiques F577
Huutokauppa:
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Modern Art & Design 660
Huutokauppa: 19.−20. marraskuuta 2024
Important Winter Sale 661
Huutokauppa: 11.−13. joulukuuta 2024
76
692530

Erik Olson

(Ruotsi, 1901-1986)
Lähtöhinta
60 000 - 80 000 SEK
5 300 - 7 070 EUR
5 460 - 7 290 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Marcus Kinge
Tukholma
Marcus Kinge
Asiantuntija taidegrafiikka
+46 (0)739 40 08 27
Erik Olson
(Ruotsi, 1901-1986)

"Spanskt I"

Signed Erik Olson and dated Mallorca 1929. Gouache 9,5 x 14 cm.

Näyttelyt

Halmstadutställningen, 1929, cat no. 23.
Riksförbundet för bildande konst, Tobaksmonopolet.

Muut tiedot

I början av 1920-talet introducerar GAN Erik Olson och Waldemar Lorentzon för Fernand Léger och Otto G Carlsund i Paris. De kommande åren går Olson och Lorentzon i lära hos den franske mästaren, vilket kommer att bli en mycket betydelsefull period för de två unga svenskarna. Till slut tar pengarna slut och Erik tvingas återvända till Sverige för att samla ihop medel för att kunna återvända till Paris. 1927 är han åter på plats igen och som den sökare han är fortsätter han att utforska den konstnärliga scenen i Paris. Han kommer nu i kontakt med mer puristiska inriktningar med konstnärer som Ozenfant, Mondrian och Christian Berg. Bland sina konstnärsvänner från Halmstad är Erik Olson den som sticker ut internationellt. Inte bara var Erik den som Léger valde som en av sina personliga medarbetare, Erik var också den ende, inte bara svensk, utan även skandinav som var inbjuden att ställa ut i utställningen Mondrian, de Stilj and their impact på Marlborogh Gallery i New York 1964. Erik Olson ställde även regelbundet ut tillsammans med Otto G. Carlsund och Christian Berg i Paris. I november 1928 ställde trion ut i Göteborg tillsammans med GAN. Med anledning av denna utställning skrev Jan Torsten Ahlstrand följande i SDS 1986: ”Det var ingen tillfällighet att GAN till medutställare i Göteborgs konsthall 1928 valde Christian Berg, Otto G. Carlsund och Erik Olson – de främsta i den tidens svenska avantgarde.”

Erik Olson var en sökare inte bara inom konsten utan även hos det motsatta könet. Trots att han redan är engagerad förlovar han sig i december samma år i stället med Solveig Sven-Nilsson. Hon är också konstnär och de beslutar för att gifta sig så fort som möjligt. Redan i februari 1929 vigs de i Paris med Léger och en släkting till Solveig som bröllopsvittnen. Bröllopsresan går genom Spanien och fortsätter till Valldemosa på Mallorca.

Tillsammans målar de nygifta och Erik försöker i sina verk få fram en känsla av ändlöshet: ”Jag kallar det själv ett problem med fjärde dimensionen då min bild – förstorad – av åskådaren faktiskt fordrar ett visst tidsmonument för att ögat skall kunna överblicka tvenne skarpt accentuerade former. Det roar mig att laborera med nya uttryckssätt – att uppdela bildytan nästan oharmoniskt, såsom t.ex. att upplägga formerna i ett system av varandra tangerande spetsar – eller att arbeta med vitt skilda objekt, fragmentartat och transparent skärande varandra”. (Utdrag ur brev från Erik till Egon Östlund den 4/3 1929)

Hemresan går genom Toledo och Madrid innan de i början av april åter är i Paris. Resan får stor betydelse för Erik som nu upplever en nytändning i sitt eget måleri, ett friare förhållningssätt till den egna konsten. Han fortsätter att måla motiv från den underbara vistelsen på Mallorca. I slutet av juli skriver Erik till Egon: ” Jag vet knappast om jag nu längre gör skäl för namnet kubist. Det är egentligen alltsedan min tyfoidsjukdom jag helt kastat om min form och blivit friare i rytmen. Det är frukterna av spekulationerna mellan lakanen….. kompletterade av arbetet under vistelsen på Mallorca. Den rullande form jag nu laborerar med har i mina allra senaste arbeten drivit mig till en motsvarande behandling av färgytan."