Ei yhteyttä palvelimeen
366
572335

Andy Warhol

(Yhdysvallat, 1928-1987)
Lähtöhinta
600 000 - 800 000 SEK
53 100 - 70 800 EUR
55 900 - 74 600 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Andy Warhol
(Yhdysvallat, 1928-1987)

"Robot (From Toy Series)"

Signed Andy Warhol and dated 83 on verso. Acrylic and silkscreen on canvas 25.3 x 20.4 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galerie Bruno Bischofberger, Zürich.
Galleri Fabian Carlsson, Gothenburg.
Art Now Gallery, Gothenburg. Acquired by the current owner at the opening in 1984.

Näyttelyt

Art Now Gallery, Gothenburg, "Children's Paintings", 1984.

Muut tiedot

"Parrot" och "Robot" ingick i den svit ”Toy Paintings” också kallad "Toy Series" vilken utfördes 1983 på beställning av den legendariske konsthandlaren och samlaren Bruno Bischofberger i Zürich. Han bad helt enkelt Andy Warhol att göra en utställning för barn. Warhol var snabb att svara, han tyckte om idén och gjorde en omfattande svit bestående av 128 målningar som föreställde apor, papegojor, hundar, clowner, robotar mm. Inspiration till målningarna hämtade konstnären från sig egen samling av uppdragbara mekaniska leksaker. Och som Warhol sa i en intervju i New York Times något år senare, när ett hundratal målningar visades på Newport Art Museum: ''Lots of international toys are included,'' Mr. Warhol said, ''because a lot of them are the cutest of any I've seen.''

När sviten ursprungligen visades på Galleri Bruno Bischofberger, under utställningstiteln "Paintings for Children", 3 december 1983 till 10 mars 1984, var utställningen gjord som en installation. Väggarna var tapetserade med en speciell, för utställningen framtagen, tapet formgiven av Warhol. Tapetdekoren bestod av screentryckta fiskar, identiska men multipelt framställda. Greppet är bekant. Redan på Warhols omfattande retrospektiva utställning på Moderna Museet i Stockholm 1968, tillika Warhols första stora museiutställning utanför USA, var museets fasad tapetserad med Warhols egenhändigt framtagna tapet föreställande kor i grälla färger. Stilgreppet återanvändes av Warhol när han ställde ut på Whitney Museum of American Art i New York 1971, även om han vid detta tillfälle nöjde sig med att tapetsera utställningslokalen invändigt. Även vid senare tillfällen återkom Warhol till egenhändig tapetdesign för klä in utställningsväggar på museer och i gallerier. Ett av de mer kända exemplen är när Warhol visade sin svit med målningar föreställande Mao på Musée Galliera i Paris 1974. De berömda Maoporträtten hängdes då på väggar tapetserade med Mao-tapeter. 1978 designade Warhol även en självporträtts-tapet. Den sista tapetdesignen gjordes faktiskt till just den aktuella utställningen "Paintings for Children" med leksaksmålningar.
Bischofberger bestämde tillsammans med Warhol att målningarna, som ju var tänkta för barn och små till formatet, skulle hänga på ögonhöjd motsvarande den hos en 3-5-åring. De vuxna besökarna fick hukande gå runt på galleriet för att kunna se verken ordentligt. Bischofberger bestämde också att de vuxna besökarna som kom och som inte hade sällskap av ett barn under sex år, skulle betala inträde. Pengarna gick sedan till ett välgörenhetsprojekt för barn.

Bruno Bischofberger hade arbetat med Andy Warhol sedan 1960-talet. Redan 1965 inkluderade han verk av Warhol i en utställning om popkonst på galleriet i Zurich. Året därpå träffades de på the Factory personligen för första gången och det blev början på en livslång vänskap. Bischofberger var med som grundare och finansiär till Interview Magzine, vilken Warhol grundade och gav ut för första gången 1969 och deras kreativa och energiska samarbete resulterade i en rad numera legendariska utställningar.
Auktionens två målningar, "Parrot" och "Robot", har båda proveniens Bruno Bischofberger. ”Parrot” visades sedan på Art Now Gallery Stockholm i november-december 1984 och ”Robot” på Art Now Gallery i Göteborg några månader tidigare. Warhol medverkade vid vernissagen i Göteborg och lär ha uppmuntrat besökarna till att köpa en målning till barnen. Köparna skulle sedan hänga dem lågt i barnrummet och när det väl var dags för högre utbildning så skulle den enkelt kunna finansieras genom att sälja verket. Nytta och nöje! Båda verken bär med sina modesta format den stora historien om ett av 1900-talets absolut viktigaste konstnärskap vidare in i 2000-talet.