Ei yhteyttä palvelimeen
387
503645

Jockum Nordström

(Ruotsi, Syntymävuosi 1963)
Lähtöhinta
600 000 - 800 000 SEK
53 700 - 71 600 EUR
54 900 - 73 300 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Jockum Nordström
(Ruotsi, Syntymävuosi 1963)

"Good Riddance to Bad Rubbish"

Signed Jockum and dated 05. Watercolour and collage on paper 97,5 x 212 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm.
Private Collection.

Näyttelyt

Moderna Museet, Stockholm, "Jockum Nordström: En pinne i skogen", 18 June - 25 September 2005.
Wexner Center for the Arts, Columbus, USA, "Diptych: Jockum Nordström and Mindy Shapero", 7 April - 6 August 2006.
The Irish Museum of Modern Art, Dublin, "In Praise of Shadows", 5 November 2008 - 4 January 2009.
Istanbul Museum of Modern Art, Istanbul, "In Praise of Shadows", 22 January - 6 May 2009.
The Benaki Museum, Athens, "In Praise of Shadows", 23 May - 26 July 2009.

Kirjallisuus

Paolo Colombo, William Kentridge, Metin And e.a, "In Praise of Shadows", 2008, illustrated.

Muut tiedot

Girls, girls, girls. Hur har Jockum Nordström tänkt sig att vi ska orientera oss här? Vi som lyckligt kunnat hänga med in i hans musikvärldar, konsertsalar, källarpubar och canasta-hak. Här: Mörker och ingen fast mark under fötterna. Allt tycks falla uppåt eller sväva. Det slår mig att det är en bild av ett tankeflöde i konstnärens huvud. Kan man hjälpa sina tankar? Självklart inte och ibland är det svårare än vanligt. Fokus, fokus! Men ingen tanke går att hålla kvar, inget slår rot. Allt flyger och far. Till och med trädet med sina rötter svävar ohjälpligt iväg. Så vad händer när tanken vägrar att ta form och vi ger upp? Vi börjar tänka på sex. Och ju mer vi försöker att inte göra det, desto mer spårar det ur. Vilken tur att det inte syns, och att ingen kan läsa våra tankar, vilken katastrof!
”Good Riddance to Bad Rubbish” är titeln på collaget från 2005. Med både i Moderna Museets omfattande separatutställning ”Jockum Nordström: En pinne i skogen” och sedan vidare ut i världen. Det gamla engelska uttrycket betyder ungefär ”Skönt att bli av med skiten”, men låter mycket vackrare och mer bildat på engelska. Detta alltså sagt på en av de till ytan största verken av Jockum Nordström. Typiskt för konstnären att uppehålla sig vid livets utkanter.

Stämningar, tankebanor och obetydligheter som går de flesta av oss förbi medan vi ”presterar”. Glappet mellan berättelse och fragment, mellan cynism och salighet och mellan en ordentligt påklädd orkesters försök att få ordning på sina flickor.

Verket var tänkt att bli långt, som en evighetsslinga som likt forna tiders kyrkofriser hade som uppgift att skildra mörkrets makter och skrämmande fallgropar att hålla sig undan ifrån eller reflektera över. Jockum Norström hade nyligen börjat att arbeta med en särskild sorts japanskt papper som absorberade färgen på ett effektivt sätt. Det här hände strax före hans stora utställning på Moderna Museet som till slut slukade all kraft och av den tänkta sviten blev det bara fyra "fragment", varav ett av verken fick ge namn till hela utställningen, "En pinne i skogen", samt det aktuella verket i auktionen.

Jockum Nordströms collage har sedan några decennier nu förfört på många konstscener runt om i världen. Trots att hans collage rent tekniskt är krävande och säkerligen oändligt tidsödande är Jockum Nordström en produktiv konstnär, även om så monumentalt genomarbetade verk som "Good Riddance to Bad Rubbish" är tämligen unika. I detta konstnärskap finns ingen snobbism eller tillbakahållenhet, utan ett universum av teckningar, pappaskulpturer, barnböcker och illustrationer till diktsamlingar.