Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Ceramic design by Kyllikki Salmenhaara E1118
Huutokauppa:
Carl Oscar Borg – Depicter of the American West F582
Huutokauppa:
Franco Costa F574
Huutokauppa:
A Worldwide Private Collection F579
Huutokauppa:
Japanese Prints & Works of Art F511
Huutokauppa:
Classical Antiques F577
Huutokauppa:
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Modern Art & Design 660
Huutokauppa: 19.−20. marraskuuta 2024
Important Winter Sale 661
Huutokauppa: 11.−13. joulukuuta 2024
42
501556

Gösta Sandels

(Ruotsi, 1887-1919)
Lähtöhinta
15 000 - 20 000 SEK
1 330 - 1 770 EUR
1 370 - 1 820 USD
Vasarahinta
26 000 SEK
Tietoa ostamisesta
Gösta Sandels
(Ruotsi, 1887-1919)

Man with cigarette

Signed Sandels and dated 1909. Relined canvas 79 x 74 cm.

Alkuperä - Provenienssi

The artists wife Elaine Sandels-Lagerkvist, Stockholm.
Bengt Lagerkvist, Stockholm.
Subsequently by inheritance.

Muut tiedot

Gösta Sandels levde och målade i en tid då konsten förändrades radikalt och modernismen vaknade. Han blev en del av denna era, som en av ”De unga” ställde han ut 1909 i Hallins konsthandel i Stockholm, en utställning som har kommit att representera det moderna genombrottet i det svenska måleriets historia. Fast egentligen var nog inte Gösta Sandels själv så värst revolutionär, livet ut blev han trogen sina förebilder Tintoretto, Delacroix, Cézanne, van Gogh och Ernst Josephson. Han var mer av en romantiker som ansåg att färgen var det avgörande. Han var alltid noggrann och tålmodig och ansåg att ”en målning skall man lära sig att hålla av, det går inte i första taget som allt annat”. Gösta Sandels inspirerades förstås av sin samtid, Edvard Munch betydde mycket, särskilt hans motivkrets fascinerade den unge konstnären. Theodor Rousseau hade han sett i Paris och funnit hans naiva sätt att berätta i bild som tilltalande. Tänk om han fått fortsätta att måla, men hans öde blev istället kort, endast 32 år gammal lämnade han jordelivet i Granada, drabbad av tyfus och hög feber och i ett osaligt ögonblick snavade han till nära ett fönster, föll ut och bröt ryggen. Skadorna och febern därefter tog honom. Vid hans sida fanns konstnärsvännerna Hadar Jönzén och Gustaf Carlström samt hans unga hustru Elaine som han uppvaktat ihärdigt sen 1913. Tragedin fick den vackra flickan med det eldfängda lockiga håret från Bohuslän bära med sig livet ut, hos henne hade nog Gösta Sandels alltid en plats i hjärtat, även då hon gifte om sig med Pär Lagerkvist och tvillingsönerna Bengt och Ulf föddes.
Bukowskis har våren 2014 fått det stora förtroendet att sälja ett urval ur Bengt Lagerkvists konstsamling efter att han gick ur tiden förra året. Bengt kom under sitt spännande liv att äntra uppdraget som folklig förmedlare av konst till allmänheten, ett uppdrag som han verkligen tog på allvar. I unga år startade han de första fria teatergrupperna med bland andra Tor Isedal. På Teatern i Gamla Stan satte han upp Carl Jonas Love Almqvists ”Drottningens juvelsmycke”, hans genombrott som regissör. Sen blev det Göteborgs stadsteater och i slutet på 1960-talet övergick han till TV-teatern eftersom han brann för att så många som möjligt skulle få tillgång till teaterklassiker. Många filmer blev det också under åren, ”Bombi Bitt och jag”, ”Röda rummet”, ”Hemsöborna” och ”Någonstans i Sverige”, den sista i samarbete med Jolo. Sen blev det konstprogram för TV, ”Konstalmanackan” och ”Konstpaus” är legendariska utbildningsprogram som alla i ålder över 30 år minns med värme. En röd tråd genom Bengts liv var förstås konstintresset som han fått med sig hemifrån där hans mor Elaine hade hängt upp sin första mans konstverk, de var en självklar del av familjen Lagerkvists liv. Bengt älskade kolorismen, något som bl a 2001 fick honom att inköpa Sven Erixsons ”Målarens hus” på Bukowskis. Bengt blev blixtförälskad i det stora sprudlande konstverket som bjuder på ett fyrverkeri av färg.
Att det är ett unikt tillfälle att förvärva ett skimrande konstverk av Gösta Sandels som inte hann måla så många tavlor under sitt korta liv behövs egentligen inte påpekas, men vi gör det ändå. Det är verkligen inte ofta som konstverk kommer ut till försäljning med en så alltigenom underbar proveniens. Historien bär oss tillbaka i tiden, till den unga romantiska konstnären som mötte sitt öde i Granada 1919, vidare åter till Sverige och en plats i ett världsberömt litterärt hem hos skalden och modernisten Pär Lagerkvist som också älskade konsten och umgicks med den tidens främsta konstnärer i Sverige. Till sist, men absolut inte minst, till hemmet hos Bengt Lagerkvist, mannen som ville att hela svenska folket skulle älska konst. Att förvärva ett konstverk ur Bengt Lagerkvist konstsamling innebär att man blir lycklig ägare till ett stycke av Sveriges konst –och litterära historia.