Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Barbie and friends E1136
Huutokauppa:
Chinese Works of Art F512
Huutokauppa:
Curated Timepieces – December F530
Huutokauppa:
A Designer's World E1138
Huutokauppa:
International Modernists F601
Huutokauppa:
Milić od Mačve 7 paintings F592
Huutokauppa:
Helsinki Design Sale F612
Huutokauppa:
Helsinki Spring Sale F613
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
312
351973

Anders Widoff

(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)
Lähtöhinta
160 000 - 180 000 SEK
14 300 - 16 100 EUR
14 700 - 16 500 USD
Vasarahinta
210 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Anders Widoff
(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)

from "Opera" Nr 3

Signed Widoff and signed Anders Widoff and dated 1985-86 on verso. Canvas 200 x 64 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Galerie Leger, Malmö

Näyttelyt

Galerie Leger, Malmö, "Opera" 5 May - 5 June 1988.
Liljevalchs Konsthall, Stockholm, "Anders Widoff: (att) bära sig", 16 April - 5 June 2005.

Muut tiedot

”Under några år i mitten av 1980-talet ägnade jag mig åt ett motiv jag hade svårt att släppa. Förlagorna till detta motiv, några foton jag en gång tog i Rom, avbildar en kringbyggd trädgård. Trädgården blommar. I mitten av trädgården står två skulpturer. Den ena skulpturen föreställer en man med handen utsträckt i en teatral gest, den andra en bågskytt. Bägge skulpturerna är anonyma, men spelar upp ett närmast alltför bekant klassiskt drama. Runt trädgården står huskropparna stilla i middagssolen. Scenen är frånvänd och sedd genom ett för längesedan stängt fönster.

Denna scen utgjorde ett efterhängset minne som kom att utveckla sig närmast som en film eller en pusseldeckare. Varje målning, varje fråga, tycktes föda en ny. Efterhand utvecklade sig serien – som fick titeln ”Opera” – till ett åttiotal målningar. Alla, utom någon enstaka, är i samma långsträckta format.

Målningarna närmade sig motivet från olika håll och med olika beskärningar, inte olikt en kamera som panorerar och zoomar in ett motiv. Ofta sattes de olika utsnitten dessutom ihop till något som kunde liknas vid ett collage eller åtminstone en halvt uppbruten bild. Bilderna tycktes leta efter ett fokus, en punkt, och ett avgörande, som ständigt drog sig undan. Självklart tänkte jag ibland på Michelangelo Antonionis film ”Blow-Up”.

Inom konsten dominerades denna tid annars i huvudsak av det tyska måleriet och de italienska transavantgardisterna. Den klassiska bildtraditionen ansågs hopplös. Förlegad. Detta närmast allenarådande mode utgjorde en påtagligt bidragande orsak till att jag dröjde mig kvar i bildserien. Varje överenskommelse eller mode måste av nödvändighet tränga undan något annat för att vinna giltighet - och det undanträngda är nästan alltid av lika stort psykologiskt intresse. Tänkte jag. För mig.”

Anders Widoff, oktober 2012

Målerisviten ”Opera” visades i sin helhet första gången på Galerie Leger i Malmö våren 1988. I möjligaste mån var målningarna endast till försäljning i grupper om två eller flera. Flera målningar såldes till institutioner och samlingar, såsom Moderna Museet och Fredrik Roos. Målningarna visades senare samma år på ett antal uppmärksammade utställningar i Spanien. Att upprepa något är sällan lyckat. Att återskapa en del av något i ett nytt sammanhang kan däremot både vara adderande och mycket spännande. Saker ställs på sin spets och givna sanningar sätts under lupp. Att få visa tre av Anders Widoffs ikoniska målningar tillsammans påminner oss om hur viktigt det är med konstnärer som vågar gå sin egen väg, som följer sin övertygelse och som vågar undersöka just det som i vardagens brus vilar i skuggan. Opera-sviten viskar om måleriet som kraft, om styrkan i tystnaden och om vikten av att stanna upp och låta tanken få utrymme att vandra.