Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Finnish Contemporary Art F589
Huutokauppa:
Curated Timepieces – January F580
Huutokauppa:
A Gentleman's Collection – Contemporary Art F618
Huutokauppa:
In the year of the Snake F520
Huutokauppa:
Selected Jewellery – Valentine Edition E1129
Huutokauppa:
Helsinki Design Sale F612
Huutokauppa:
Helsinki Spring Sale F613
Huutokauppa:
Live-huutokaupat
Contemporary Art & Design 662
Huutokauppa: 15.−16. huhtikuuta 2025
Important Timepieces 663
Huutokauppa: 15. huhtikuuta 2025
Modern Art & Design 664
Huutokauppa: 20.−21. toukokuuta 2025
Important Spring Sale 665
Huutokauppa: 11.−13. kesäkuuta 2025
412
299765

Karin Frostenson

(Ruotsi, Syntymävuosi 1946)
Lähtöhinta
10 000 - 12 000 SEK
891 - 1 070 EUR
896 - 1 080 USD
Vasarahinta
11 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Karin Frostenson
(Ruotsi, Syntymävuosi 1946)

"I Varuhuset" (In the department store)

Signed KF. Acrylic on panel 92.5 x 80 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Private collection.

Kirjallisuus

Leif Nylén, ”Konstrevy”, 1970 # 2/3, the first version of ”Varuhuset” reproduced in colour page 96.
Ulf Kihlander, Ola Åstrand (ed), ”Hjärtat sitter till vänster”, 1998, version two of ”Varuhuset” reproduced in colour page 132.

Muut tiedot

Varuhuset är en av Frostensons mest kända bilder. Den visades för första gången 1969 på Galleri Mejan tillsammans med "Från ghetto till koncentrationsläger" och "Ansikte gjort av många ansikten" sedan på en manifestation på Gamla Brogatan i Stockholm. Under utställningen försvann målningarna ”Varuhuset”, ”United States Cultural Center”, ”Mannen men guldhjärnan” och ”Från ghetto till koncentrationsläger”, då utställningen var utomhus och dåligt övervakad. Idag återstår enbart repliker utförda av Frostenson på dessa målningar. Varuhuset finns idag i tre unika versioner, varav en köptes in av Göteborgs konstmuseum efter att den ställts ut på utställningen ”Hjärtat sitter till vänster”.

Varuhuset som ses på bilden är PUB i Stockholm, bilden är uppbyggd av stiliserade rulltrappor och människor. Bilden hör till Frostensons serie ”Bildberättelser”. I bildens främre del ser man en kvinna som precis ställt sig i rulltrappan, vi får följa kvinnan och de andra personerna på deras färd mellan våningsplanen och butikerna i PUB i ett allt hastigare tempo, för att sedan i bildens slut transformeras till ballonger av de varumärken de kommit i kontakt med i varuhuset.

" [...] Men inne i ”Varuhuset”, där är det varmt och skönt. Rosa och silver – som en nersliten dröm från tjugotalet om överflöd och en ny livsrytm. Husmödrarna är shinglade fast kändisen Lyndon Johnson har redan hunnit byta namn till Richard ”Chiquita” Nixon. Ballongerna gungar och håret raknar av bara farten. Men nere i hörnet, barnets möte med Musse Pigg, det liknar någon moralitet ur en medeltida kyrkmålning: människan och den grinande döden. Vilka fasor är det som driver den här apparaten, vilken ohygglig spänning är på väg att brista… […]". Leif Nylén 1970

När man nämner Karin Frostenson tänker säkert de flesta på verket ”The never come back” som hon gjorde tillsammans med Lars Hillersberg 1968. Målningen finns idag på Moderna museet tillsammans med hennes verk ”AB Real” ”(Speglingar)” från 1975. ”Speglingar” visades för första gången på utställningen ”Kvinnfolk”, som än idag är den största utställningen med konstverk från 1960–1970-talet utförda endast av kvinnor. Utställningen visades både på Kulturhuset i Stockholm år 1975 och på Malmö konsthall.

Frostenson, Lars Hillersberg, Lena Svedberg, Carl-Johan De Geer och Ulf Rahmberg utgjorde i slutet av sextiotalet redaktionen för tidningen Puss. Puss gavs ut i totalt 24 nummer under åren 1968 till 1974. Under dessa år var närmare hundra personer involverade i tidningen, utan att räkna in fotfolket som distribuerade dem. De första numren fanns till salu hos tidningshandlare, men inom kort ansågs Puss ha ett allt för magstarkt och oseriöst innehåll för att butikerna skulle vilja ha den i sina sortiment. Man gick då gå över till att annonsera i tidningen efter personer som skulle fungerade som gatuförsäljare, varje nummer av gavs ut i mellan 5.000 – 10.000 exemplar.

Ett av Frostensons viktigare bidrag till tidningen var serien ”Ryska revolutionen” som hon gjorde tillsammans med Hillersberg. ”Ryska revolutionen” fanns med som den sista delen i Puss på dess baksida i närmare femton nummer. Frostenson gjorde även omslagen till nummer 3, 10 och 20.