Ei yhteyttä palvelimeen
234
267533

Alexander Roslin

(1718-1793)
Lähtöhinta
1 400 000 - 1 500 000 SEK
124 000 - 133 000 EUR
128 000 - 137 000 USD
Vasarahinta
1 000 000 SEK
Tietoa ostamisesta
Lisätietoja ja kuntoraportit
Johan Jinnerot
Tukholma
Johan Jinnerot
Asiantuntija taide ja vanhempi maalaustaide
+46 (0)739 400 801
Alexander Roslin
(1718-1793)

"Grevinnan de Bavière-Grosberg"

Signed Pd par Alex. Roslin and dated 1780. Canvas glued on panel, oval 80.5 x 64.5 cm. Contemporary gilded and bronzed frame.

Alkuperä - Provenienssi

Originally in French private collection.

Näyttelyt

Palais Galliéra, Paris, "Objets d´art … des époques Regence, Louis XV, Louis XVI" …, Oct 1968, cat no 16.
Wildenstein & Company, New York, "The Winds of Revolution", 14 Nov 1989 – 19 Jan 1990.

Kirjallisuus

Joseph Baillio, "The Winds of Revolution", mentioned page 9, illustrated page 29.

Muut tiedot

Fram till 1968 fanns denna midjebild av grevinnan de Bavière-Grosberg i en privat fransk samling tillsammans med en pendang föreställande maken, militärofficeren Comte de Bavière-Grosberg, som var far till markisen av Larochebousseau. Makens porträtt, av samma form och storlek som hustruns, är signerat och daterat 1783. Det var inte ovanligt att det dröjde några år mellan tillkomsten av de båda porträtten i ett par, såsom i detta fall. Just omkring år 1780 tycks Roslin ha varit något mindre produktiv än åren närmast före och efter.

I denna målning visar Alexander Roslin inte bara sin erkända skicklighet som porträttör och stoffmålare utan också en särskild talang för bildkomposition. Grevinnan är placerad något till vänster om bildens mitt och håller kroppen aningens vriden åt vänster. På så sätt förskjuts tyngdpunkten i målningen åt samma håll, vilket också förstärks av den vänstra bildhalvans mörkare fond. I det tomrum som bildas strax ovanför grevinnans vänstra skuldra och vid sidan om hennes ansikte låter konstnären en dold ljuskälla sprida ett skimmer som tycks emanera från grevinnan själv. Resultatet blir en illusion av tredimensionalitet; den avporträtterade tycks röra sig framåt mot betraktaren, som ville hon stiga ut ur målningen. Koloriten är stark och mustig med djärva färgmöten mellan grevinnans violetta klänning, kraftigt rödsminkade kinder och perukens och dekolletagets rosa blomsterprydnader. Roslins mästerliga förmåga att avbilda textila och organiska material på ett nästan fysiskt förnimbart sätt märks här särskilt i håruppsättningens strutsplymer och det lilla blomsterarrangemanget på vänstra skuldran.
Bland Roslins modeller fanns ämbetsmän, konstnärsvänner och kungligheter. Han var porträttören på modet och hans framgång var stor i Frankrike där han tilldelades en statlig pension samt konstnärsbostad i Louvren.
Runt år 1780 stod han på höjdpunkten av sin karriär och dignitärerna stod i kö för att få sina porträtt utförda av denna skickliga konstnär som med sådan lätthet gav liv åt sina modeller.
I Sverige avbildade han den kungliga familjens medlemmar i flertalet porträtt och tilldelades Vasaorden 1773, varpå han ändrade sin signatur från Roslin le Suédois till Chevalier Roslin. I Sankt Petersburg avporträtterade han bland andra kejsarinnan Katarina II, han besökte Warszawa och Wien för att sedan återvända till Paris.
Alexander Roslin avled i sitt hem på Louvren sommaren 1793.
Han var en av sin tids skickligaste karaktärsskildrare som med skärpa och utsökt finess avbildade tidens inflytelserika personer runt om i Europa.