"Wrapped Reichstag (Project For Der Deutsche Reichstag - Berlin)"
Signed Christo and dated 1979. Diptych. Collage on panel, pencil, charcoal, fabric, pastel and map. Mounted with plexiglass, 56.5 x 71.8 cm and 28.5 x 71.8 cm.
Carl Flach, Stockholm.
"Christo - from Lilja Collection", Musees de Nice, 1989, compare image fullpage in color page 105.
Redan 1971 föddes idén om att slå in riksdagsbyggnaden i Berlin. Projektet föregicks, som alla Christos stora konstinstallationer, av ett noggrant och minutiöst planerande. Finansieringen bestod av intäkter från försäljningen av samtliga Christos projekt, både genomförda och planerade.
"Wrapped Reichstag" blev en symbol för det nya Tyskland – det är på samma gång ett konstverk, en kulturell och politisk happening och ett affärsprojekt. Den 101 år gamla tyska parlamentsbyggnaden var täckt av 100000 kvadratmeter aluminiumfärgat tyg som hölls ihop av lysande blått rep, allt monterat med hjälp av en 220 tons stålkonstruktion. Som för alla Team Christos (Javacheff och hans fru Jeanne-Claude) projekt krävde det raffinerad logistik och en enorm stab av medarbetare. 210 byggarbetare varav 90 var specialtränade bergsklättrare, 17 administratörer och 600 guider servade publiken och assisterade vid visningen av verket.
När den återförenade tyska regeringen bestämde sig för att flytta tillbaka till Berlin såg Christo en möjlighet att realisera sin idé från 1971 och började en aggressiv lobbyingkampanj, som kulminerade i en omröstning i parlamentet 1994 för att få projektet godkänt. Det var första gången som ett parlament röstat om ett konstnärligt projekt.
För Team Christo handlar deras konst lika mycket om processen som slutprodukten. Det visade de genom att alla som jobbade med projektet bar T-shirts med texten Wrapped Reichstag 1971-1995. Processen började redan 1971 där varje tidig skiss, varje brev till beslutsfattare, varje debatt i press och på gatan, i sig självt är en del av konstverket. Momentet att slå in byggnaden är sista kapitlet i en 24 år lång arbetsprocess. För dem handlade arbetet och konstverket lika mycket om en studie i hur och på vilket sätt attityder förändras över tiden som själva objektet i sig.
Det kunde inte ha funnits en bättre tidpunkt att slå in Reichstag i Berlin, om det så bara var för den naturliga symboliken i att avtäcka byggnaden så att ett nytt återförenat Tyskland kunde framträda.