Ei yhteyttä palvelimeen
Online-teemahuutokaupat
Ceramic design by Kyllikki Salmenhaara E1118
Huutokauppa:
Carl Oscar Borg – Depicter of the American West F582
Huutokauppa:
Franco Costa F574
Huutokauppa:
A Worldwide Private Collection F579
Huutokauppa:
Japanese Prints & Works of Art F511
Huutokauppa:
Classical Antiques F577
Huutokauppa:
Helsinki Winter Sale F504
Huutokauppa:
Selected Gifts E1128
Huutokauppa:
59
213697

Einar Jolin

(Ruotsi, 1890-1976)
Lähtöhinta
250 000 - 300 000 SEK
22 100 - 26 500 EUR
22 600 - 27 100 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Einar Jolin
(Ruotsi, 1890-1976)

"Skeppsholmen med 'Vanadis'" (View from Skeppsholmen, Stockholm)

Signed Jolin and dated -14. Canvas 46 x 55 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Svensk-Franska Konstgalleriet, Stockholm, auction 86, 26 March 1966, cat no 94, reproduced page IX.

Näyttelyt

Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Samlarnas utställning", 23 January - 17 February 1937, cat no 270.

Muut tiedot

Sommaren 1914 återvänder Einar Jolin till Stockholm efter fyra år i den franska huvudstaden. Han hade som många av sina svenska konstnärskollegor gått i lära hos Henri Matisse och där utfört rader av modellstudier och skaffat sig en spontan och naturlig snabbhet i penselarbetet. Första världskriget bryter ut i Europa samma sommar och planerna på att återvända till Paris skjuts på framtiden. Istället får Jolin tag på en ateljé på söder i Stockholm, på Fiskargatan 9, i det s k ”Skandalhuset”. Från ateljéfönstret hade han en hänförande utsikt över staden, Strömmen och inloppet. I denna ateljé tillkom under åren 1914-15 några av Jolins mycket högt skattade och berömda stockholmsskildringar. Från denna tid stammar bl a ”Utsikt över Riddarholmen” (i Moderna Museets ägo), ”Utsikt mot Kastellholmen” (Malmö Konstmuseum) samt ”Strömmen med Skeppsbron” (Stockholms Stadsmuseum).

Efter hemkomsten från den första frankrikeresan är Jolins måleri som mest expressivt. Han förhåller sig relativt fritt till motivet och målar med en frihet och en direkthet som kommer väl till uttryck i den aktuella målningen, ”Skeppsholmen med ’Vanadis’”. Koloriten är i grunden jolinskt blond, raden av byggnader i Gamla stan på bortansidan vattnet går i blekrosa och gult och sommarhimlen är återgiven med ett spann av ljusa pastellfärger. Utmed Skeppsholmskajen ligger de gamla örlogsfartygen ”Eugenie” och ”Vanadis”. Fartygskropparna bryter av med sin svärta och de sommarfagra träden har antagit högsommarens djupt blågröna nyans. Ångfregatten ”Vanadis” började byggas redan 1859 och var formellt ett stridsfartyg, men fungerade i praktiken dock som ett seglande övningsfartyg. 1883-85 genomförde ”Vanadis” en världsomsegling och efter att hon tagits ur tjänst 1893 fick hon fungera som kasernfartyg vid Skeppsholmen. Där låg hon långskepps med ”Eugenie” tills denna upphöggs 1919. ”Vanadis” fanns däremot kvar på samma plats ända fram till 1938.

Stockholm förblir ett kärt motiv och under hela sin levnad återkommer Jolin till hemstadens olika kvarter och promenadstråk, oavsett om staden badar i vårsol eller vinterdis. Jolin uppskattade helhjärtat den exteriör som Stockholm kunde erbjuda. Om mötet med denna ”natur” och med människans upplevelse av densamma skriver Jolin bl a i Tidskriften konst 1913-14 ”Naturen är underbar, men ett fotografi är ingenting, därför att naturen först är underbar då den är sedd och uppfattad af en stor människa, och den stora människan ser alltid och känner något visst inför naturen, som hon vill återgifva”.